Zaak Marken onder de loep

Het lichaam van het meisje werd afgelopen weekend in Zuiderwoude gevonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze hoogstwaarschijnlijk door een verkeersongeval is omgekomen.

De zaak rondom het overlijden van de veertienjarige Tamar uit Marken volg ik op de voet. Vanmorgen meldde de Telegraaf dat het dorpje opgelucht ademhaalt, want de dader zou niet uit Marken zelf komen. “Dader dood Tamar van buiten”, kopt de krant. Wat een onzin zeg!

De redactie baseert dit op het feit dat drie auto’s, die in beslag waren genomen op het schiereiland, niets te maken hebben met de vermoedelijke aanrijding. Een vierde (van iemand buiten Marken is nog in onderzoek). Dat zegt helemaal niets. De dader kan nog steeds uit Marken komen, sterker nog: het ligt heel erg voor de hand dat er een connectie is.

Marken is in het holst van de nacht geen drukke ringweg rondom Amsterdam. Het is dus goed mogelijk dat Tamar is geschept door iemand uit de omgeving van het vissersdorpje. Vreemd artikel dus. Daarnaast kun je deze conclusie alleen trekken als je weet wie de dader is. Broddelwerk!

Er zijn mij een aantal dingen opgevallen in deze zaak. Ik zet ze even op een rijtje. Het zijn overpeinzingen en vragen die omhoog komen wanneer je deze zaak eens nader onder de loep neemt.

 • Een politiewoordvoerder sprak in het actualiteitenprogramma Op1 over de dader consequent over een man en telkens over een “hij”. Pas na ingrijpen van de presentatoren zei hij: “Of een vrouw”, om het even later weer over een man te hebben. Weet hij al meer? Of was het gewoon een foutje?
 • Het moet mijns inziens volkomen duidelijk zijn uit welke richting de auto is gekomen: vàn of náár Marken. Door de klap moet Tamar in de berm zijn beland en heeft het gras en andere zaken onder haar lichaam een bepaalde kant doen op wijzen. Daaruit kun je vrijwel zeker opmaken vanuit welke richting de auto is komen aanrijden. Het eiland op… of af!
 • Een dergelijke aanrijding – zeker met dodelijk letsel – moet een flinke klap zijn geweest. Een personenwagen moet dan ook behoorlijke schade hebben. Het sneuvelen van de voorruit en deuken zijn zeer voor de hand liggend. Glas is er voor zover ik weet niet gevonden op de weg. Hoe kan dat?
 • Zijn alle garagebedrijven in de buurt op de hoogte gebracht of bevraagd?
 • Een doorsnee personenauto heeft flinke schade bij een dergelijke klap, maar hoe zit dat bij een vrachtwagen of bij bijvoorbeeld een grote bestelbus? Dan kan het zijn dat het slachtoffer slechts “een duw” krijgt en ver wordt weggeslingerd. De schade aan een vrachtwagen hoeft dan niet eens heel groot te zijn. De vraag rijst zelfs of een vrachtwagenchauffeur iets dergelijks opmerkt.
 • Het loont om op het tijdstip en specifieke dag (in dit geval zaterdagmorgen) te posten op deze weg. Een soort passantenonderzoek, zoals we dat vaker zien bij politieonderzoeken. Misschien rijdt er wel structureel een (toe)leverancier, iemand die altijd naar zijn werk gaat op dat tijdstip, een postbezorger, bakker of anderszins iemand met een vast patroon over deze weg van en naar Marken. Als de politie afgelopen vrijdag op zaterdag niet alle voertuigen op deze weg in kaart heeft gebracht, zou dat een gemiste kans zijn!
 • En wat geeft de telefoon van Tamar eigenlijk prijs? Had ze deze meegenomen? Is er nog contact geweest nadat ze van huis is weggelopen? Heeft ze op de een of andere manier GPS op haar mobieltje aangehad, zodat al haar gangen die nacht precies kunnen worden nagegaan? Het tijdstip van overlijden is immers niet bekend. Evenmin de precieze route.
 • Waarom stapt de dader niet naar de politie? De hamvraag. Het kan zijn dat iemand het niet heeft gemerkt: bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur. Was er soms drank of drugs in het spel? Wil iemand niet dat bekend wordt dat hij of zij daar op dat moment is geweest. Vreest een persoon misschien de consequenties door eerst te zwijgen, ouders en familie in onwetendheid te laten, überhaupt te hebben nagelaten hulp te verlenen.. noem maar op. En wat als diegene uit de omgeving van Marken komt: dan heb je geen leven meer. Maar, zoals moeder Trijntje Boes bij Op1 al stelde: “De dader heeft nu – net als wij – ook al geen leven meer.”
 • En dan de camera’s. Zijn alle (bewakings)camera’s in Marken en omgeving uitgelezen door de politie? Zijn er écht geen beelden van de weg of daaromheen? Is er werkelijk nul videomateriaal? Dat kan toch bijna niet in 2020?!
 • Waarom liep Tamar een relatief lang stuk om haar woedde af te koelen. Dat kan ook aan het einde van de straat in een speeltuintje, toch? Ergens in een parkje of ergens anders dicht bij huis… Gezien de afstand die is gelopen, roept dit vragen op.
 • Was ze überhaupt wel van plan om die nacht weer naar huis terug te keren? Waar was ze onderweg naartoe?
 • Een vervelende, maar wel relevante vraag is daarnaast: of ze bewust of onbewust voor het voertuig terecht is gekomen? Ik kan zo al drie zaken opnoemen waarin (toevallig ook meisjes van de leeftijd van Tamar) zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt, terwijl de familie nooit enig signaal heeft opgepikt. Het kan zelfs een impulsieve actie zijn geweest. Het puberbrein is ondoorgrondelijk.

Het is van groot belang dat de dader zich snel meldt. Het moet vreselijk zijn om deze last te dragen. Ik kan mij niet voorstellen dat wanneer je het verdriet van de moeder van Tamar bij Op1 in de ogen hebt gezien, je blijft zwijgen. Dat kan en dat mag niet. Stap naar voren!

Lees ook: Veel reacties op blog ‘Zaak Marken onder de loep’

3 gedachten over “Zaak Marken onder de loep

Voeg uw reactie toe

 1. “Dan kan het zijn dat het slachtoffer slechts “een duw” krijgt en ver wordt weggeslingerd. De schade aan een vrachtwagen hoeft dan niet eens heel groot te zijn. De vraag rijst zelfs of een vrachtwagenchauffeur iets dergelijks opmerkt.” Nou, eem lichaam van pak ‘m beet, 45 kilo, misschien wel iets lichter, hoe zwaar is een kind van die leeftijd, dat ga je als VA Chauffeur echt wel merken. Het zou natuurlijk kunnen dat de chauffeur, indien een VA, gedacht heeft aan een reiger o.i.d. maar merken doe je het. Wat ik mij ook afvraag, wat deed ze op de weg terwijl er op de kruin van de dijk een FP ligt. Je kunt nog zo kwaad zijn, er blijft altijd rede in je lichaam over. Het zelfbeschermingsmechanisme grijpt dan wel in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: