Poolse politie bezoekt opnieuw Politie Den Haag

Poolse agenten werkten de afgelopen twee weken mee met de politie-eenheid Den Haag. De uitwisseling is onderdeel van een langer lopende samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse politie. Die is in het leven geroepen om kennis en ervaringen uit te wisselen en het contact tussen de Nederlandse politie en de Poolse gemeenschap te verbeteren.

De twee Poolse agenten werkten mee op verschillende basisteams. Zo trokken ze op met collega’s in onder meer Den Haag, Alphen aan den Rijn, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. Daarbij droegen ze wel hun uniform, maar geen geweldsmiddelen. De Poolse en Nederlandse agenten gingen samen op pad om van elkaar te leren en het contact met de Poolse gemeenschap in het werkgebied van de Eenheid Den Haag te verbeteren. Ze gingen op surveillance, voerden gesprekken met burgers, deden controles en bezochten scholen en locaties waar Poolse mensen wonen en werken. Verschillende acties hebben informatie opgeleverd waar de Nederlandse politie mee aan de slag kan.

Groter vertrouwen in politie

De nieuwe contacten die gelegd zijn met de Poolse mensen binnen het werkgebied van Politie Den Haag, moeten bijdragen aan een groter vertrouwen van deze mensen in de Nederlandse politie. Dat gebeurt onder meer door op straat met ze in gesprek te gaan. De Poolse agenten spreken uiteraard Pools, maar ook goed Engels. Ze kunnen daardoor goed bemiddelen als Poolse inwoners de Nederlandse en Engelse taal niet (goed) kennen.

Jaarlijks kennis en ervaring delen

De Poolse en Nederlandse politie sloegen zo’n vijftien jaar geleden de handen ineen. Aanvankelijk voornamelijk om in Polen te delen hoe de Nederlandse politie werkt. Om de Poolse mensen in Nederland te laten zien dat de politie er hier ook voor hen is én om hun problemen beter aan te kunnen pakken, kwamen drie jaar geleden voor het eerst Poolse agenten naar Nederland toe.

Specialisatie in aanpak mensenhandel en arbeidsuitbuiting

Afgelopen december kreeg de Eenheid Den Haag opnieuw bezoek van Poolse collega’s. Twee Poolse agenten uit Krakau, met een specialisatie in de aanpak van mensenhandel en arbeidsuitbuiting, werkten toen samen met agenten van de politieteams in Laak, Segbroek, Overbosch, Hillegom, Lisse en Teylingen. Een van hen was er de afgelopen weken weer bij, de andere Poolse collega deed voor het eerst mee aan de uitwisseling.

Elkaar versterken
De politieagenten uit de twee landen zijn verschillende werkwijzen gewend. Zo gaat de Nederlandse politie vaker in gesprek, waar de Poolse politie repressiever werkt. Door informatie over deze verschillende werkwijzen met elkaar te delen, kunnen de Poolse en Nederlandse agenten elkaar versterken en ondersteunen. Door kennis en ervaring op deze manier jaarlijks met elkaar te blijven delen, hoopt de Nederlandse politie uiteindelijk te komen tot beter contact met de Poolse gemeenschap in Nederland.

Werkbezoek van generaal Ledzion
In aanloop naar het bezoek van de twee Poolse agenten kreeg de Eenheid Den Haag een aantal weken geleden bezoek van generaal Michał Ledzion. Deze politiechef van de Małopolska Policja bracht met een kleine delegatie een werkbezoek om de jarenlange samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse politie opnieuw te bekrachtigen. De delegatie bezocht onder andere de meldkamer, het politietrainingscentrum en de Dienst Regionale Recherche. De Poolse generaal zag onder meer hoe in de Eenheid Den Haag specifieke talenten van collega’s met autisme benut worden en was daarvan onder de indruk. Verder maakte Ledzion kennis met de Poolse ambassadeur en consul en zijn tijdens een bezoek aan Driel Poolse soldaten herdacht die omkwamen in de strijd voor vrijheid. Zij werden herdacht met een officiële kranslegging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: