Overbiedingen woningen dalen voor het eerst sinds lange tijd

Dataspecialist Matrixian Group constateert dat het percentage waarmee gemiddeld wordt overboden voor het eerst sinds lange tijd afneemt. Dit blijkt uit onderzoek dat zij deden naar aanleiding van de oververhitte woningmarkt waarbij woningen schaarser worden, prijzen oplopen en de gemiddelde verkooptijd afneemt. Is dit het einde van de oververhitte woningmarkt?

Aantal verkochte woningen 

Uit cijfers van Matrixian Group blijkt dat het aantal verkochte woningen opnieuw is afgenomen. In de eerste drie maanden van 2022 zijn er 27.662 woningen verkocht. Dat is een afname van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (42.180) en 12% ten opzichte van het kwartaal ervoor (31.468). Volgens Luke Liplijn, CEO Matrixian Group, is deze afname te wijten aan de daling van ‘passend’ aanbod, waardoor de mismatch tussen vraag en aanbod nóg dramatischer is geworden

Bron: Matrixian Group 

Gemiddelde verkoopprijs 

Ook zijn koopwoningen opnieuw duurder geworden. Zo bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in het het eerste kwartaal van 2022 € 446.913. Een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (€ 390.781) en 4% ten opzichte van het kwartaal ervoor (€ 429.325). 

In vier gemeenten steeg de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit gebeurde in Gulpen-Wittem (+55%), Eemnes (+54%), De Ronde Venen (+53%) en Texel (+51%). 

Bron: Matrixian Group 

Verkooptijd 

Naast het afnemende aantal verkopen en de toenemende prijzen is te zien dat woningen ook steeds sneller worden verkocht. De verkooptijd, ofwel het aantal dagen dat een woning te koop staat, is namelijk sterk afgenomen. In Q1 2022 telde de gemiddelde verkooptijd nog maar 30 dagen. Dat is een afname van 33% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (45 dagen) en 9% ten opzichte van het kwartaal ervoor (33 dagen). 

Bron: Matrixian Group 

Gemiddelde overbieding als percentage van de vraagprijs 

Is er dan echt geen lichtpuntje te zien? Jawel. Hoewel de bedragen die huizenkopers bieden nog altijd flink boven de vraagprijs liggen zien we voor het eerst sinds lange tijd een afname als we kijken naar de gemiddelde overbieding als percentage van de vraagprijs. Zo werd er in Q1 2022 gemiddeld 9,23% van de vraagprijs overboden en het kwartaal ervoor 9,39%. Een voorzichtige daling van 0,16% dus. Volgens Liplijn is dit het begin van een positief geluid. 

“Hoewel 0,16% een bescheiden daling is zijn we inmiddels twee maanden verder waarin veel is gebeurd. De rente is opgelopen, de energieprijzen zijn gestegen en de angst voor een mogelijke recessie is toegenomen. Tesamen met de inflatie en het achterblijven van de indexatie van lonen drukt dit het consumentenvertrouwen verder in het nauw, wat in april al op het laagste niveau ooit was gemeten. Het is dan ook zeer aannemelijk dat het gedaalde percentage overbiedingen verder doorzet en dat we het kantelpunt van een oververhitte woningmarkt zijn gepasseerd.”, aldus Liplijn. 

Benieuwd hoeveel er in uw gemeente wordt overboden? 

Bekijk het  interactieve dashboard 

Noot: alle cijfers hebben betrekking op de particuliere woningmarkt. Bovendien zijn executieverkopen en andere uitschieters die de representativiteit in twijfel trekken niet meegenomen in de analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: