Is Tanja Groen wel het slachtoffer van een misdrijf?

Er is over de vermissingszaak van Tanja Groen al veel gezegd en geschreven. De 18-jarige studente verdween in 1993 in de nacht van 1 augustus, toen ze na een feestje in Maastricht terug naar haar kamer in Gronsveld fietste, een dorpje ruim zeven kilometer verderop.

Laat ik vooropstellen dat een misdrijf natuurlijk niet is uitgesloten, maar concreet zijn daar op dit moment helemaal geen aanwijzingen voor. Daarom wil ik graag terug naar de basis van de vermissing. Een vermissing waarbij het helemaal niet is uitsloten dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval. Iets dat wij met zijn allen volledig uit het oog zijn verloren.

Natuurlijk waren er de afgelopen jaren ‘ontwikkelingen’, bijvoorbeeld rondom de voor moord veroordeelde Wim S. uit het Brabantse Geldrop. Hij zou ooit in de gevangenis hebben opgebiecht dat hij de dader was. Zonder enig resultaat is er gezocht op de Strabrechtse heide.

Ook in een graf op een kerkhof in Maastricht werd gezocht naar mogelijke stoffelijke resten van Tanja Groen. Er werd niets gevonden.

Na een tip van een wichelroedeloper werd een fiets opgedoken uit de Maas. Het bleek na onderzoek toch niet de fiets van Tanja te zijn.

Nooit was er een concrete aanwijzing.

Advertenties

Daarom besloot Peter R. de Vries afgelopen 23 juni, op de verjaardag van Tanja, Stichting de Gouden Tip op te richten, die de verdwijning van Tanja moest oplossen. Zelfs meer dan 1 miljoen euro leidde niet tot een oplossing in deze zaak, terwijl je toch zou verwachten dat iemand met enige kennis voor dit enorme geldbedrag wel naar voren stapt.

Niets.

Het enige dat wij weten is dat Tanja na een feestje naar Gronsveld is gefietst. Een route langs de Maas.

Ik acht het helemaal niet uitgesloten dat Tanja door een val of onwelwording (syncope) in het water is beland en verdronken. Natuurlijk zijn er verdrinkingen waarbij het slachtoffer na enige tijd wordt gevonden, maar dat is geen absolute zekerheid. Helemaal niet in een rivier als de Maas, vol met bagger. Een lichaam zakt naar de bodem en verdwijnt in de modder. Sterker nog, de Maas staat zelfs bekend om zijn grote hoeveelheden bagger. Er zijn dan ook regelmatig werkzaamheden om de vaargeulen begaanbaar te houden.

Er ontstaat in deze specifieke zaak bij mensen begrijpelijkerwijs direct een beeld van een moord, misschien zelfs wel een lustmoord. Het gaat immers om een jong meisje in het holst van de nacht en in haar eentje op een fiets. Ze moet wel vermoord zijn!

Een ongeval ligt in mijn optiek veel meer voor de hand. Zeker gezien het feit dat niemand zich met concrete betrouwbare informatie heeft gemeld (omdat ze het simpelweg niet kunnen weten). Alles is onderzocht, maar het liep op niets uit.

Advertenties

Een eventuele moordenaar moet daarnaast niet alleen Tanja hebben ontvoerd, maar ook haar fiets hebben meegenomen of weggemaakt. Niemand heeft daar ook maar iets van meegekregen. Daarnaast: de perfecte moord bestaat niet. In deze zaak is er geen enkele aanwijzing gevonden.

Kortom: is Tanja Groen wel het slachtoffer van een misdrijf? Of is ze op weg naar huis in het water beland en door (natuurlijke) omstandigheden helaas nooit meer gevonden?

Er zijn de afgelopen decennia meer mensen verdronken in de Maas dan er in het voorbijgaan van de aardbodem verdwenen. Alleen al statistisch gezien wijst een hypothese in deze zaak meer naar een ongeval!

Foto: Marco Wintjens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: