Deventer Moordzaak: hoe kan het dat niemand iets heeft gezien?

Het bewuste huis aan de Zwolseweg in Deventer. Er wonen overigens al jaren nieuwe bewoners. Foto: Dossier Mastenbroek (c)

Afgelopen weekend was ik even in Deventer. De Hanzestad staat natuurlijk bekend om de Deventer koek, het oudste stenen woonhuisje van Nederland, de Brink en de IJssel, maar óók om de beruchte Deventer Moordzaak.

In 1999 werd de weduwe Jacqueline Wittenberg in haar huis gewurgd en neergestoken. Als op 25 september 1999 de politie het vermoorde lichaam van de weduwe vindt, is ze waarschijnlijk al twee dagen dood. Waarschijnlijk, want zoals over alles in de Deventer moordzaak werd zelfs over het tijdstip van de moord volop gespeculeerd. Al snel werd ‘boekhouder’ Ernest Louwes aangewezen als de dader. Hij kreeg twaalf jaar cel. In 2009 kwam hij vrij nadat zijn straf erop zat. Ernest Louwes heeft altijd beweerd niet schuldig te zijn aan de moord.

Veel verkeer en sociale controle
Het huis van de weduwe ligt langs de Zwolseweg. Het valt mij direct op dat het er erg druk is. Het is zeker geen achteraf straatje, maar een doorgaande weg met veel verkeer. Aan beide kanten van de weg is het mogelijk om te parkeren. Ik merk tevens op dat er vanuit vrijwel alle hoeken goed zicht is op het huis. De sociale controle lijkt ook in orde, want het valt meteen iemand op dat ik een foto maak. De vraag rijst dan ook: hoe kan het dat niemand toentertijd iets gezien heeft?

Ordinair gelegenheidsdelict
Zonder enige speculatie over schuld of onschuld, constateer ik alleen maar dat als Louwes destijds zijn auto langs de Zwolseweg heeft geparkeerd en de woning in en uit is gegaan, het opmerkelijk blijft dat niemand iets heeft gezien. Dat is natuurlijk mogelijk, maar het is in een dergelijke straat vrij onwaarschijnlijk dat je er onder de radar even doorheen loopt. Dat is iets wat ik meteen voelde opkomen bij het bezoek aan de veelbesproken plaats delict.

Kwam de dader soms volledig uit het zicht van de buurt via de achterkant het huis binnen? In plaats van het veronderstelde ‘er heeft een bekende aangebeld’. Was het soms een uit de hand gelopen insluiping, ofwel een ordinair gelegenheidsdelict?

Artikelen, het boek en podcast
Misschien wordt ooit nog eens écht duidelijk wat er zich heeft afgespeeld. Graag deel ik een aantal interessante linkjes met jullie. Allereerst een bijzonder artikel van de Stentor en het boek van Louwes. Maar ook de podcast De Deventer Mediazaak en de Deventer Moordzaak Podcast van de Stentor. Hier nog een recent relletje over een film. Lees dit artikel ook even, daar klapt een oud-politieman uit de school. En tot slot is er toch nog wat onderzoek gaande.

De Zwolseweg is geen rustiek straatje. Er rijdt behoorlijk wat verkeer doorheen. Foto: Dossier Mastenbroek (c)

2 gedachten over “Deventer Moordzaak: hoe kan het dat niemand iets heeft gezien?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: