Politie.nl werkt meer publieksgericht

Politie.nl verandert. De site kijkt meer naar wat bezoekers vragen en minder naar de informatie die de organisatie wil brengen. Eerste stap is de themapagina’s opdelen in afzonderlijke informatieblokken. Zo wordt de informatie beter vindbaar voor mensen die zoekmachines gebruiken. Verder worden de nieuwspagina’s herzien.

Advertenties

Met gemiddeld bijna twee miljoen bezoekers per maand is Politie.nl dé centrale plek voor nieuws en informatie van en over de politie. Het is vooral ook een plek waar je aangifte kunt doen of iets wilt melden; gemiddeld gebeurt dat 800 duizend keer per maand. De site trekt genoeg publiek. ‘Onderzoek uit 2019 wees echter uit dat de site niet zo gebruiksvriendelijk meer was’, zegt Joost van Goor, product owner van Politie.nl. ‘Vooral de vindbaarheid van informatie binnen de site scoorde laag. Daar kwam bij dat de techniek naar een ander platform moest en dat er een grote upgrade kwam van het content management systeem (cms). Reden genoeg om Politie.nl grondig te herzien.’

Te veel informatie

Op een gebruiksvriendelijke site, legt Van Goor uit, vind je snel wat je zoekt. ‘De meeste bezoekers van Politie.nl komen echter via zoekmachines en komen niet direct bij wat ze nodig hebben. Daarvoor bevat onze site te veel informatie. Politie.nl heeft ruim tweehonderd themapagina’s, die niet altijd up-to-date zijn, blijkt na inventarisatie. Ook is duidelijk dat meerdere pagina’s dezelfde content bieden, maar dan licht gewijzigd. Dat bemoeilijkt het zoeken. Over vindbaar gesproken… meldingen en tips kwamen geregeld via het klachtenformulier, want dat was het eerste wat werd gevonden.’

Advertenties

Zoekfunctie verbeterd

Voor het ‘nieuwe’ Politie.nl is het beheersysteem opnieuw opgebouwd. In de nieuwe opzet is de informatie per pagina opgedeeld in aparte alinea’s. Van Goor: ‘Zoek je nu bijvoorbeeld hoe veel hennepplanten je thuis mag hebben, dan kom je met wat geduld op de themapagina Drugs, waarna je alsnog moet zoeken naar jouw vraag. Door alle informatie op te knippen, kom je binnenkort precies bij jouw vraag uit.’

Advertenties

Opties om content te delen

Met informatie opknippen ben je er nog niet, stelt Van Goor. Je moet content ook kunnen delen. Daarvoor zijn extra functies gekomen. Aan een informatieblok kunnen voortaan voortaan films worden toegevoegd, foto’s, infographics en zelfs podcasts. Ook zijn er zogeheten actieknoppen. Dat zijn buttons voor bijvoorbeeld direct melden, voor aangifte doen of die naar een formulier gaan. Van Goor: ‘De nieuwsberichten krijgen een zelfde opzet. Ook daar is content aan toe te voegen. Bijvoorbeeld een button voor een getuigenoproep, zodat mensen de politie gemakkelijk kunnen helpen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: