Geef in kleine gemeenten de coronaregie terug aan het lokale bestuur

Iedereen heeft een mening over de huidige coronamaatregelen. Zo’n open discussie is ook goed. Het is feitelijk net praten over voetbal, maar dan bloedserieus. Iedereen is sinds een jaar een beetje viroloog of minister-president.

Advertenties

We moeten het echter doen met de besluitvorming van het kabinet. En laten we eerlijk zijn: we kunnen natuurlijk van alles vinden, maar zij zitten dagelijks met alle belangrijke spelers om de tafel, zoals het het RIVM, Outbreak Management Team (OMT), wetenschappers en het Veiligheidsberaad. Alles gaat heus weloverwogen en gedegen, met de beste bedoelingen.

Ik vind dan ook dat ze het uitstekend doen. Dat gezegd hebbend, ben ik van mening dat er – overigens geheel begrijpelijkerwijs – vanuit Den Haag te veel algemeen beleid wordt gemaakt.

Eén advies, wet- en regelgeving voor héél Nederland. Maar een restaurantje in Breskens is niet héél Nederland. Een boekhandel in Pijnacker is niet héél Nederland. Een kapper in Sint Annaparochie is niet héél Nederland.

Ik pleit voor maatwerk in gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners. Zoals het nu ook al tijden zonder problemen gaat bij de lokale bakker, slager of slijterij. Slechts vijf mensen tegelijk naar binnen: dat gaat prima! Zorg voor ruimere openingstijden, spreiding van publiek en maak goede afspraken.

Advertenties

En vooral: leg de regie hierin neer bij de burgemeesters, het lokale gezag. Dan kan er per winkel of etablissement gekeken worden naar de mogelijkheden. Betrek de lokale politie, de handhavers en gemeenteambtenaren erbij. Zorg voor strenge handhaving bij ondernemers die de kantjes eraf lopen. Laat zien dat je het serieus neemt, maar biedt perspectief en bovenal omzet bij alle welwillende ondernemers!

Voor grote steden voldoet momenteel – hoe zuur het ook is – de landelijke richtlijn. Maar wellicht kan het lokale model ook worden uitgerold naar de wat robuustere middenstand in grote steden.

Ik heb er vertrouwen in dat ondernemers en lokale overheden dit prima kunnen reguleren. Niet op de laatste plaats, omdat het belang om het allemaal op rolletjes en bovenal coronaproof te laten verlopen, in het belang is van ondernemers, haar personeel, klanten en onderaan de streep voor ons allemaal.

Geef in kleine gemeenten de coronaregie terug aan het lokale bestuur. Toon dit vertrouwen!

Martijn Mastenbroek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: