Blunders politie in vermissingszaak van Ichelle van de Velde stapelen zich op

Wat een enorme inschattingsfout weer! Ditmaal blundert de politie Zeeland in de vermissingszaak Ichelle van de Velde uit Oostburg. Het is al langer bekend dat het protocol voor vermiste personen helemaal op de schop moet. Een plotseling vermiste vrolijke onderneemster is nu eenmaal geen opstandige puber die een nachtje wegblijft. Alle alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen!

Advertenties

In de zaak van Ichelle niet. De eerste reactie was zelfs laconiek. “Mevrouw is meerderjarig. Ze mag weg als ze daarvoor kiest”, was kortweg het antwoord van een politiewoordvoerder tegenover Hart van Nederland. Waar journalisten en niet op de laatste plaats de familie van Ichelle een dag na de vermissing al klaarwakker waren, gaf de politie geen enkele urgentie aan de zaak. Er was immers geen aanleiding om uit te gaan van een misdrijf. De Zeeuwse politie zou de vermissing naar eigen zeggen een beetje ‘in de gaten houden’.

Advertenties

De 29-jarige, vrolijke onderneemster, verdween woensdag 16 december 2020 van het een op het andere moment compleet van de aardbodem. Volgens haar familie – de mensen die haar het beste kennen – was dat helemaal niets voor Ichelle. Toch werd pas na lange tijd de vermissing Ichelle op de website van de politie gezet. Op 23 december 2020 is de vrouw uiteindelijk officieel in alle politiesystemen opgenomen. Veel te laat! Pas op 18 januari 2021 werd er forensisch onderzoek gedaan in haar winkeltje en haar woning. Ruim een maand later!

Advertenties

“Mevrouw is meerderjarig. Ze mag weg als ze daarvoor kiest”, deze uitspraak is inmiddels een hard gelag. Haar 44-jarige buurvrouw is deze week namelijk aangehouden. In het winkeltje van de verdachte, waar spirituele artikelen worden verkocht, zijn sporen gevonden die de politie doet vermoeden dat Ichelle niet meer in leven is.

Of Ichelle gered had kunnen worden met een directe interventie is natuurlijk niet zeker, maar dat deze zaak vanaf het allereerste begin totaal is onderschat, staat helaas keihard vast!

Advertenties

Doe zelf onderzoek
Mocht u ooit te maken krijgen met een vermissing in uw omgeving, doe dan altijd aangifte bij de politie en werk zeker mee aan het onderzoek. Maar: neem de regie ook in eigen hand! Het is nu eenmaal zo dat er een capaciteitsprobleem is bij de politie. Dat er niet altijd adequaat wordt gezocht naar vermiste personen en zo belangrijke aanknopingspunten, camerabeelden of waardevolle tips, worden gemist. In het ergste geval gaan ze zelfs verloren! Start zelf een groot onderzoek!

Advertenties

Zorg voor een goede woordvoerder. Zet de vermiste op social mediakanalen (Twitter, Facebook, Instagram) en geef updates. Schakel meteen de regionale en lokale media in (dat wil de politie vaak in beginsel niet, maar toch doen. Een lokale omroep bereikt in een klap het hele dorp of stad!) Registreer en open een website; bijvoorbeeld janvermist.nl (dat kan in vijf minuten) en coördineer de vermissing met vrienden en familie op een centraal punt.

Advertenties

Zorg voor een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen. Zet WhatsApp in! Draai 24-uursdiensten met elkaar. Zorg dat je uitgerust blijft en verdeel de taken. Maak een goede tijdlijn! Dat deed de familie van Anne Faber overigens ook. Verzamel en documenteer nauwkeurig alle informatie en tips. Deel deze gerust met de politie, maar blijf zelf ook doorlopend onderzoek doen. Roep mensen op om camerabeelden veilig te stellen, verdachte omstandigheden te delen en alle informatie, hoe onbelangrijk het misschien ook lijkt, te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: