Ongelooflijk: nú pas forensisch onderzoek in huis en bedrijf Ichelle

Foto: Politie Zeeland

Het onderzoek naar de vermissing van de 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg, wordt eindelijk serieus genomen door de politie. Ruim een maand na de vermissing van de vrouw is er vandaag forensisch onderzoek gedaan in haar woning en het bedrijf van de Zeeuwse onderneemster.

Het is werkelijk ongelooflijk dat dit nu pas wordt gedaan. Het was meteen al duidelijk dat Ichelle helemaal geen vrouw is die niets meer van haarzelf laat horen. Sterker nog, haar broer beschrijft haar als een vrolijk, opgewekte en creatieve jonge vrouw. Ze had daarnaast een leuk winkeltje in Oostburg. Dan moeten toch meteen alle alarmbellen gaan rinkelen?

Wat een misser
“Mevrouw is meerderjarig. Ze mag weg als ze daarvoor kiest. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor een misdrijf”, zei een politiewoordvoerder ruim twee weken na haar vermissing tegenover een reporter van Hart van Nederland. Met zo’n opmerking werp je een rookgordijn op en denkt half Zeeland schouderophalend: ach, ze zal zelf wel weg zijn gegaan. Wat een misser! Hij had moeten zeggen dat elke tip, hoe onbelangrijk het misschien ook lijkt, met de politie gedeeld moet worden.

Advertenties

Ondertussen groeide de ongerustheid bij de familie en kwamen steeds meer berichtjes op sociale media voorbij. Er werden grote zorgen geuit. Herhaaldelijk werd daarin gemeld dat Ichelle niet iemand is die zomaar met de noorderzon vertrekt. Volgens de familie is het ondenkbaar dat ze haar kat zou achterlaten zonder verzorging. Bovendien heeft Ichelle met de feestdagen niets van zich laten horen, ook dat is volgens de familie niets voor haar. Haar vermissing wordt dan eindelijk op 6 januari op politie.nl gezet, ook veel te laat!

Dit is niet zomaar een vermissing
Is het onderzoek van vandaag afgedwongen door haar familie? Werd de aanhoudende media-aandacht de politie te veel? Of is men eindelijk wakker geworden op het politiebureau in Zeeland? En zien ze nu in dat dit niet zomaar een vermissing is. Dit is geen puber die een nachtje bij iemand blijft slapen zonder dat door te geven: hier is meer aan de hand! Het is een volwassen, vrolijke onderneemster die zomaar van de aardbodem is verdwenen.

Advertenties

De politie publiceerde vandaag een foto dat ze met een speurhond door de straat van Ichelle lopen. Ik vind het zelfs een beetje schaamteloos. Had dit niet gewoon op de dag van haar vermissing moeten gebeuren? Het lijkt erop dat de politie deze vermissing totaal heeft onderschat. Kostbare weken zijn inmiddels verloren gegaan.

Natuurlijk is er gezocht door de politie, maar vooral door burgers, particuliere zoekhonden organisaties en betrokkenen. Het is schieten met hagel, want er is geen enkele aanwijzing. Juist! Die zijn misschien te vinden in haar huis of haar bedrijf. Daar is de politie na een dikke maand nu ook achter gekomen… Laten we hopen dat het iets oplevert.

Het is overigens goed te zien dat de familie van Ichelle zelf ook onderzoek doet en een mailadres in het leven heeft geroepen: tips.ichellevandevelde@gmail.com. Een goede zet! Ook omdat sommige mensen liever rechtsstreek met de familie schakelen dan met de politie.

Doe zelf onderzoek
Mocht u ooit te maken krijgen met een vermissing in uw omgeving, doe dan altijd aangifte bij de politie en werk zeker mee aan het onderzoek. Maar: neem de regie ook in eigen hand! Het is nu eenmaal zo dat er een capaciteitsprobleem is bij de politie. Dat er niet altijd adequaat wordt gezocht naar vermiste personen en zo belangrijke aanknopingspunten, camerabeelden of waardevolle tips, worden gemist. In het ergste geval gaan ze zelfs verloren! Start zelf een groot onderzoek!

Advertenties

Zorg voor een goede woordvoerder. Zet de vermiste op social mediakanalen (Twitter, Facebook, Instagram) en geef updates. Schakel meteen de regionale en lokale media in (dat wil de politie vaak in beginsel niet, maar toch doen. Een lokale omroep bereikt in een klap het hele dorp of stad!) Registreer en open een website; bijvoorbeeld janvermist.nl (dat kan in vijf minuten) en coördineer de vermissing met vrienden en familie op een centraal punt.

Zorg voor een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen. Zet WhatsApp in! Draai 24-uursdiensten met elkaar. Zorg dat je uitgerust blijft en verdeel de taken. Maak een goede tijdlijn! Dat deed de familie van Anne Faber overigens ook. Verzamel en documenteer nauwkeurig alle informatie en tips. Deel deze gerust met de politie, maar blijf zelf ook doorlopend onderzoek doen. Roep mensen op om camerabeelden veilig te stellen, verdachte omstandigheden te delen en alle informatie, hoe onbelangrijk het misschien ook lijkt, te delen.

Advertenties

Ichelle van de Velde (29) uit Oostburg is vermist sinds 16 december. Maandag 14 december is ze voor het laatst gezien. Twee dagen later was er voor het laatst telefonisch contact, sindsdien is ze spoorloos. De tip, dat ze in Spanje zou zitten, bleek loos. Wie informatie heeft, kan bellen naar 0900-8844, of appen naar 06 12207006.

Een gedachte over “Ongelooflijk: nú pas forensisch onderzoek in huis en bedrijf Ichelle

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: