De zaak Grijpstra bijna een jaar later: Karin is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen en de dader komt mogelijk uit de omgeving van Cornjum

Bijna een jaar geleden, op zondagochtend 23 februari 2020 rond 09.00 uur, werd in Cornjum (Koarnjum) het lichaam van Karin Grijpstra gevonden. De 55-jarige vrouw lag in een sloot bij de oprit van haar huis.

Advertenties

Het iets meer dan vierhonderd inwoners tellende Friese dorpje bevindt zich nog steeds in grote onzekerheid, omdat niemand weet wat er precies is voorgevallen en vooral wie daar verantwoordelijk voor is. Volgens de politie is Karin vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen en komt de dader uit de buurt!

Karin verliet in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 februari na kwart voor twee haar vrijstaande huis aan de Wier in Koarnjum. Haar lichaam werd de volgende ochtend rond negen uur door familieleden in een nabijgelegen sloot gevonden. Karin had de gewoonte wat later naar bed te gaan en ging vermoedelijk aan het begin van de nacht nog naar buiten om haar hond uit te laten. Aan het begin van de oprit, aan de Wier, moet er iets vreselijks zijn gebeurd.

Advertenties

“Door het totale sporenbeeld vermoeden we dat er sprake is van een misdrijf”, zo laat de politie weten in een zogenoemde voortgangsrapportage. Toch houdt men nog een slag om de arm: “Aan de andere kant kunnen we ook niet helemaal uitsluiten dat ze is overleden door een noodlottig ongeval.” Dat Karin is aangereden, is overigens al eerder als ‘uiterst onwaarschijnlijk’ gekwalificeerd. Maar: Karin is dus zeker niet onwel geworden en pardoes in het slootje gevallen!

Een passage uit de voortgangsrapportage waarin de politie stelt dat Karin vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een misdrijf.

“We houden er rekening mee dat Karin is aangevallen toen ze de hond uitliet bij de sloot langs de Wier vlakbij haar huis. Op die plek komt erg weinig verkeer langs, zeker ‘s nachts. We hebben uitvoerig met profilers en recherchepsychologen gepraat over hoe daders van misdrijven zich gedragen. De kans dat een dader op zo’n afgelegen plek, midden in de nacht, actief naar een toevallig slachtoffer zoekt is volgens hen klein. Als er inderdaad sprake is van een misdrijf kan dat twee dingen betekenen: Het ene is dat de aanval toch persoonlijk voor haar was bedoeld en dat iemand die Karins patroon kende – bijvoorbeeld wist dat ze laat de hond uitliet – haar heeft opgewacht. Maar we hebben tot dusver geen aanknopingspunten gevonden die er op wijzen dat waarom iemand juist haar iets zou willen aandoen”, zegt een politiewoordvoerder.

Advertenties

“Daarnaast houden we rekening met het scenario dat waarin ze die nacht toevallig iemand is tegengekomen, en dat er tussen haar en die onbekende misschien iets is gebeurd waardoor diegene besloot haar aan te vallen. Dat is meer het verhaal van puur door pech de verkeerde tegen het lijf lopen. Dat ze dus puur op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.”

Volgens deskundigen van de politie is de kans groot dat de dader in de buurt woont.

In beide gevallen – dus een gerichte of toevallige aanval – is volgens de deskundigen de kans groot dat een eventuele dader iemand uit de lokale omgeving moet zijn, zo valt ook te lezen in de voortgangsrapportage van de politie. “In een dorpje als Koarnjum vallen bovendien mensen van buiten heel erg op. In de afgelopen tijd hebben we tientallen getuigen gesproken en hebben wij geen aanwijzingen gevonden dat er ’s nachts vreemdelingen in de buurt van de plaats delict zijn gezien”, stelt men.

De afgelopen periode heeft het rechercheteam de laatste uren van Karin zo precies mogelijk in kaart gebracht. Zoals gebruikelijk in dergelijke onderzoeken wordt hier door de recherche een tijdlijn van gemaakt.

Weet u iets dat betrekking heeft op de omstandigheden van het overlijden van Karin Grijpstra, en heeft u dat nog niet gedeeld, doe dat dan alstublieft alsnog. U kunt bellen met 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M op 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

Een gedachte over “De zaak Grijpstra bijna een jaar later: Karin is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen en de dader komt mogelijk uit de omgeving van Cornjum

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: