Dalende trend zet zich voort tijdens Haagse jaarwisseling

Elk jaar leveren de gemeente, hulpdiensten, handhavers en bewoners gezamenlijk een grote inzet om de Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een dalende trend in het aantal incidenten dat zich voordoet tijdens Oud & Nieuw.

Advertenties

Desondanks was het ook deze jaarwisseling een drukke nacht voor de hulpdiensten met incidenten waarbij brandweer, politie en hulpverleners veelvuldig in actie moesten komen. Ondanks het vuurwerkverbod werd er vuurwerk afgestoken, werd er een aantal malen met vuurwerk gegooid naar hulpverleners en is een brandweervoertuig bekogeld met bakstenen.

Ook dit keer is er door de hulpdiensten, het OM en de gemeente goed samengewerkt. Vrijwilligers die zich inzetten om hun eigen wijk veilig en leefbaar te houden, zoals de buurtpreventieteams, leveren een grote bijdrage aan een goed verloop van de jaarwisseling. Dit jaar waren er tientallen buurtpreventieteams actief in Den Haag.

Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen: “Goed om te zien dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om thuis te blijven en oud en nieuw te vieren in kleine kring. Ik ben trots op alle vrijwilligers, politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancebroeders en -zusters die hun nachtrust hebben opgegeven om alles in goede banen te leiden.”

Advertenties

Van Zanen: “En laten we de verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen niet vergeten. Hun dagelijkse werk is al zo zwaar en uitputtend door corona, dus voor hen heb ik extra veel respect. Gelukkig is vannacht de druk op de zorg niet verder toegenomen. Ik wens onze schoonmakers veel succes om de komende tijd de stad weer schoon te krijgen. We zagen ook dat sommige mensen in de stad het nodig vonden andermans spullen te vernielen, hulpverleners met vuurwerk te bestoken en met bakstenen naar een brandweerauto te gooien. Dat gedrag is niet te tolereren.”

De Haagse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef bracht ’s nachts samen met Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan politiebureau De Yp, waarin het multidisciplinair commandocentrum is gevestigd. Daarna bezochten ze gezamenlijk politiebureau Hoefkade, spraken ze met de mensen die stad schoon houden en met medewerkers ziekenhuis HMC Westeinde.

Dit jaar was er door de coronamaatregelen maar zeer beperkt ruimte voor activiteiten en evenementen. De afgelopen weken is er door allerlei partijen gewerkt aan een omvangrijk alternatief programma binnen de mogelijkheden die de coronamaatregelen bieden. Zo was er een meerdaags online festival speciaal voor jongeren, Den Haag Inside Out, werden er GPS-speurtochten voor kinderen georganiseerd en versierden bewoners hun wijk met feestverlichting.

Advertenties

Daarnaast vond er op 31 december een aangemelde demonstratie plaats voor het behoud van vreugdevuren. Zoals bij elke demonstratie is de organisatie verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen. De organisatoren en politie hebben deelnemers regelmatig aangesproken op de coronarichtlijnen. Uit een aantal beelden lijkt echter te blijken dat er niet altijd anderhalve meter afstand werd gehouden. Wat er precies heeft plaatsgevonden, wordt nader uitgezocht.

In de loop van januari maken de gemeente, brandweer de definitieve cijfers op van het aantal incidenten. Dat geldt ook voor de politie en het OM. 

Foto door Sarah Trummer op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: