Is een afzuigkap in de keuken wel noodzakelijk?

Wellicht een opmerkelijke titel, maar ik vraag het mij oprecht af. Een aantal jaren geleden heb ik een nieuwe keuken laten plaatsen. Omdat er geen mogelijkheid was om de afvoer van de afzuigkap naar buiten te loodsen, is er gekozen voor een zogenoemde koolstoffilter. Dit houdt simpelweg in dat de lucht in de afzuigkap zelf wordt gefilterd. Het is wel de bedoeling om elke drie tot zes maanden de filters te vervangen. Deze kosten zo’n 20 tot 30 euro.

Omdat vervelende luchtjes eigenlijk uitbleven en ik de termijn voor het vervangen van de filters helemaal was vergeten (lees: gewoon laks ben in dat soort dingen, maar bovenal omdat ik niks geks rook), besloot ik in coronatijd maar eens een paar nieuwe filters te bestellen. Fluitje van een cent. Ik had ze binnen een paar dagen in huis.

Ik opende de kap en ging op zoek naar de oude filters. Een uur later had ik werkelijk de totale kap gedemonteerd. Ik kon de oude filters negens vinden. Ik begreep er helemaal niks van! Door een instructievideo op YouTube te raadplegen, kwam ik erachter dat er nooit filters in de afzuigkap hadden gezeten. Ik had ze er destijds kennelijk los bij moeten kopen. Logisch dat ik ze niet kon vinden: ze hebben er nooit ingezeten!

Dit betekent dus dat er jaren gekookt is zonder de lucht te filteren. Ik was sprakeloos. Misschien is de afzuigkap wel 1000 keer voor niks aangezet. Dat moeten we toch gemerkt hebben?

Nu koken wij niet heel erg vet, vreemd of exotisch, maar van flinke etensluchtjes of vetaanslag in huis is nooit sprake geweest. Oké, een stukje zalm of biefstuk rook je nog wel een uurtje, maar verder was er letterlijk geen vuiltje aan of ín de lucht.

De vraag rijst dus: is een afzuigkap in de keuken eigenlijk wel noodzakelijk? Eerlijk gezegd denk ik natuurlijk van wel, maar de frequentie waarop de koolstoffilters vervangen moeten worden is echt een fabeltje. Zelfs zonder filter viel het allemaal reuze mee. Jaarlijks vervangen is ruim voldoende! In mijn geval dus over twee jaar weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: