Regio Haaglanden zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

Vandaag is het de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. Wereldwijd wordt op deze dag onder de naam Orange the World actie gevoerd. GGD Haaglanden organiseert deze dag – in samenwerking met de negen regiogemeenten en de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid – een digitale themabijeenkomst voor 150 professionals en ervaringsdeskundigen. Ook wordt in iedere gemeente de Orange The World vlag gehesen. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.

Het thema van de Orange the World dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Momenteel meldt naar schatting slechts 40% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie. Vaak zijn al vele geweldsincidenten gebeurd voor het tot een melding komt. En dit terwijl in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt in haar leven. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar dat kan ook cybergeweld zijn.

De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar. GGD Haaglanden en de regiogemeenten willen helpen om het taboe op melden weg te nemen door het geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en de intergenerationele overdracht van geweld te doorbreken.

Vicieuze cirkel doorbreken
Op deze dag vertellen ervaringsdeskundigen over de diepe sporen die de mishandeling bij hen heeft nagelaten en de intergenerationele overdracht van geweld. Centraal staat de kracht van het verbinden van ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten en wat er nodig is om uit de vicieuze cirkel van geweld te komen. Wethouders hebben na afloop een gesprek met twee ervaringsdeskundigen op het gebied van huiselijk geweld. Professionals kunnen zich tot zondag aanmelden bij GGD Haaglanden voor de themabijeenkomst.

Meld geweld of intimidatie
Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd! Praat erover met iemand die u vertrouwt. Meld het om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via (070) 346 97 17. In noodgevallen belt u altijd 112.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: