Waarom werd Niek de Graaf niet eerder gevonden?

In het Haagse park Clingendael is zondagmorgen het lichaam gevonden van de vermiste Niek de Graaf. Hemelsbreed maar een paar kilometer van de plek waar hij voor het laatst werd gezien.

De 56-jarige Niek was al aantal maanden vermist. Hij ging op 25 augustus hardlopen in het Haagse Bos en is daarna niet meer thuisgekomen. Diverse zoektochten naar hem bleven zonder resultaat.

Advertenties

Zondag kwam er eindelijk, per toeval, een einde aan deze vermissing. In eerste instantie werd door politie(honden), brandweer, politie te water en vrijwilligers, gezocht. Na twee weken werd de hulp van het zoekhondenteam van Signi ingeroepen. “Er kwamen meerdere verzoeken”, vertelt een woordvoerster van Signi.

“Belangrijke tijd voor het mantrailen was al voorbij gegaan. Immers, hoe eerder na de vermissing, hoe nauwkeuriger de sporen, en makkelijker het is, het verste spoor te traceren”, weet ze.

“Eenmaal in het Haagse Bos, roken de honden vrij snel de voor hen specifieke geur. Omdat in het centrum van deze geurcirkel zich een uitvaartcentrum bevond, werd de interpretatie van de geur bemoeilijkt. Vandaar dat toch gekozen werd tot het uitwerken van meerdere sporen. Twee mantrailhonden vonden sporen in het Haagse Bos, waar zich het gebruikelijke hardlooprondje bevond. Twee honden vonden sporen naar het naast gelegen bos Clingendael en een hond vond een ouder spoor door de duinen, richting zee. De laatste route werd door tips bevestigd, dat de vermiste daar graag heen liep”, vervolgt ze.

Twee mantrailhonden vonden sporen in het Haagse Bos, waar zich het gebruikelijke hardlooprondje bevond.

Het Haagse Bos werd intensief uitgekamd door de honden en de duikers. Daarnaast werd de omgeving rondom de routes afgezocht, zoals grote delen van de bossen Clingendael en Oosterbeek. Woordvoerster Signi: “Ondanks dat de Signi honden gewend zijn, om te zoeken in zeer drukke gebieden, waren deze bossen, ook voor de Signi honden, zeer intens met honden en wandelaars.”

“Door Corona, vakantie en het mooie weer, konden zelfs de vrije dagen door de weeks, niet meer rust geven in de bossen, om nauwkeuriger te zoeken. Alhoewel de Signi honden elke hond negeren, blijft het moeilijk, als er steeds een of meerdere honden verschijnen om te spelen of mee te lopen. Dapper werd doorgezocht. Ook in de duinen werden de routes langs en aan het einde van het gevonden spoor afgezocht. In de duinen helaas aangelijnd om aan alle regels te voldoen.”

Uiteindelijk, na twee maanden, is de vermiste net buiten de afgezochte percelen gevonden. Signi is zeer te spreken over de medewerking van de Haagse politie en autoriteiten. Ze wensen de familie van Niek heel veel sterkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: