Was mogelijke moordenaar Tanja Groen bekend met begraafplaats en omgeving Heugem?

Hoe waarschijnlijk is het eigenlijk dat de moordenaar van Tanja Groen haar nog diezelfde nacht in een vers graf heeft gedumpt, zoals een informant het Openbaar Ministerie in het najaar van 2019 heeft verteld. Uiteindelijk werd het meisje na grondig onderzoek in het bewuste graf niet gevonden, maar dat wil niet zeggen dat de tip niet klopt. Waarom zou iemand zo’n gedetailleerd verhaal verzinnen? Er moet een kern van waarheid inzitten.

Tanja vertrok rond 00.15 uur in de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september 1993 op haar fiets van een studentenfeest in Maastricht naar haar woning in het nabijgelegen Gronsveld. Ze kwam nooit aan en werd pas drie dagen later als vermist opgegeven.

Er vanuit gaande dat Tanja het slachtoffer is geworden van een misdrijf en het scenario van de informant klopt, moet de dader haar op de route tussen Maastricht en Gronsveld hebben overvallen. Volgens het coldcaseteam was de tip dat Tanja was gedumpt in een leeg graf op een begraafplaats in Heugem zeer betrouwbaar.

De betekent dat de moordenaar van Tanja;

  • Bekend moet zijn geweest met de begraafplaats in Heugem. Er mogelijk in de buurt woont, heeft gewoond of familie heeft wonen, een bekende van hem ligt begraven op de begraafplaats, of hij daar op de een of andere manier werkt(e). Misschien als grafdelver, hovenier, betrokken vrijwilliger of anderszins.
  • Hij met een vooropgezet plan te werk moet zijn gegaan. Hij wist immers dat hij zijn slachtoffer nog diezelfde nacht kon dumpen in het open graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht. Hij kon kennelijk ongezien zijn gang gaan en kende goed de weg!

Om een moordzaak of een vermissing te kunnen begrijpen, moet je je soms verplaatsen in de dader. De moordenaar van Tanja moet dus op de route hebben staan wachten op een slachtoffer. Ik ga er vanuit dat ze haar moordenaar niet heeft gekend, maar op de verkeerde plek was.

Nadat hij haar in de buurt van de begraafplaats had overmeesterd, moet hij niet alleen Tanja, maar ook haar fiets hebben meegenomen. Dat is al een hele opgave. Kijk maar naar de zaken Marianne Vaatstra en Anne Faber. In beide gevallen werd de fiets in de omgeving achtergelaten. De fiets van Tanja is spoorloos. Reed de dader er na zijn daad soms op naar huis?

Als hij haar heeft achtergelaten in het vers gedolven graf, dan moet dat toch iemand de volgende dag zijn opgevallen? Pas de volgende dag is er een kist geplaatst in het graf. Dan moet toch iemand iets hebben gezien? Als je ooit een begrafenis hebt bijgewoond, dan weet je dat je zo in het gat kunt kijken.

Wanneer je mijn vorige blog hebt gelezen, dan heb je gezien dat er een mogelijkheid bestaat dat Tanja in een ander graf dan het onderzochte graf ligt begraven. Dat houdt in dat Tanja mogelijk op een later moment naar de begraafplaats is gebracht. Tanja werd pas na drie dagen als vermist opgegeven, dus de dader voelde geen druk om in blinde paniek te handelen. Heeft hij het lichaam soms tijdelijk ergens verstop om het later alsnog te begraven? Dit hebben we ook gezien in de zaak van Anne Faber.

Lag Tanja ergens in de buurt van de begraafplaats verstopt en is de dader toen op het idee gekomen om haar daar in een graf te leggen? Als dat het geval is, dan kan het heel goed dat er inderdaad een ander graf is gebruikt. Dan is ze na de begrafenis in een ander graf gelegd. Dat valt minder op.. en ligt dus veel meer voor de hand.

Dan klopt de tip van de informant dus wel, maar moet men zoeken naar een ander graf.

Hierover in mijn vorige blog meer.

Een gedachte over “Was mogelijke moordenaar Tanja Groen bekend met begraafplaats en omgeving Heugem?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: