Adequaat handelen bij een vermissing begint al bij de balie van een politiebureau

Vier maanden geleden luidde ik de noodklok over technische problemen met het tipformulier op de website politie.nl. Belangrijke tips in de zaak van Orlando Boldewijn waren niet bij de politie terechtgekomen, verklaarden meerdere tipgevers. Volgens een rechercheur een mankement aan het systeem, volgens de politietop was de bewuste medewerker gewoon niet bekend met het downloadprotocol. Wie sprak er de waarheid?

De NOS deed onlangs ook onderzoek naar de routing van tips en wat blijkt? “Een ander probleem bij het bureau is dat een melding over een vermist kind niet altijd direct wordt bekeken. In het verleden zouden meldingen zelfs in de spambox verdwenen zijn”, schrijft men.

Technische strubbelingen, capaciteitsproblemen en een gebrek aan kennis en kunde. Het is een probleem dat ik al jaren signaleer bij de politie op het gebied van opsporing van vermiste personen. In veel vermissingszaken onderhield en onderhoud ik nauw contact met familieleden en nabestaanden. Ze vertellen vrijwel allemaal hetzelfde verhaal: onvrede over capaciteit, kunde bij agenten, langdurige onduidelijkheid en boven alles gebrek aan aandacht voor de zaak.

Een nieuwe tendens om een zaak op de kaart te krijgen en te houden is media-aandacht op verzoek van de familie van een vermiste, burgerinitiatieven en de inzet van social media-campagnes buiten de politie om. Opmerkelijk genoeg is dan vaak wel een heleboel mogelijk. Kijk maar naar de zaak van Nicky Verstappen. Iedereen kent zijn naam. Het kwam door de strijd van zijn ouders en journalist Peter R. de Vries anders was er nog geen duidelijkheid geweest. Maar kent u ook Jair Soares? Verdienden niet alle kinderen dezelfde aandacht?

Op het strand bij Monster raakte een kleine jongen in de zomer van 1995 spoorloos. Jair Soares (7) werd nooit meer gevonden, tot wanhoop en verdriet van zijn familie.

De oorzaak van alle objectieve en subjectieve opsporingsellende is wat mij betreft tweeledig. Technisch én tactisch, om maar even in recherchejargon te spreken.

Kunde en kennis kun je (in)kopen. Capaciteit ook. Dat geld is er duidelijk niet, gezien de stakingen en protesten bij de politie. De werkdruk is veel te hoog en de salarissen te karig. Het opleidingsniveau bij de politie is daarnaast te laag. In het geval van opsporing van vermiste personen klapt de Politiebond zelfs uit de school. Ze beamen dat er problemen zijn. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zegt dat het team door de problemen onmogelijk kan doen waar het voor is opgericht.

Stel; er komt wel een zak geld uit Den Haag. En er stromen kundige mensen in. In wat voor organisatie komt men dan terecht? Er moet sowieso structureel iets in het systeem veranderen. Het protocol moet op de schop en agenten moeten opnieuw worden geïnstrueerd wat te doen bij een vermissing. Dat begint al aan de balie van het politiebureau.

In het geval van vermiste kinderen moet altijd worden uitgegaan van het ergste scenario, zoals een ontvoering, misdrijf of een ongeluk! Dat moet het uitgangspunt zijn. Opschalen om daarna te kunnen afschalen: niet andersom!

Bij de 14-jarige Nsimire Massembo werd uitgegaan van een wegloop-scenario. Ze bleek achteraf bijna een maand bij een 33-jarige man in een woning te zitten en slachtoffer te zijn van seksueel misbruik. De moeder van de 17-jarige Orlando Boldewijn werd een dag nadat ze de vermissing van haar zoon had gemeld, doodleuk gebeld dat de opsporingsfoto zoek was geraakt. Of ze hem even opnieuw kon opsturen.

Er is overigens wel een stevig handboek voor politiemensen beschikbaar met daarin een uitvoerig protocol. Enkele headliners uit het boek heb ik hier ondergebracht. Het is er dus wel. Maar het wordt duidelijk niet gelezen, gebruikt of ingezet. Ik raad daarnaast alle boeken van David Paulides aan op de politieacademie.

Kennis, kunde en capaciteit. Dat is de sleutel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: