Rechercheur Grindr-team vermoedelijk niet bekend met juiste ‘download protocol’ tipformulier politie.nl

In de zaak Orlando Boldewijn kwamen meerdere bijlagen niet aan bij het rechercheteam.

Een gerenommeerde ICT-journalist van een bekende landelijke nieuwssite heeft de afgelopen dagen de kwestie rondom het tipformulier op politie.nl onderzocht. Rechercheurs zouden bijlagen zoals foto’s, video’s en screenshots niet kunnen openen vanwege technische problemen. Een verklaring van de Nationale Politie levert alleen maar meer vraagtekens op. Er is niets mis met het tipformulier stelt men, maar met de kennis van de rechercheurs.

Wat is er aan de hand? Dit blog meldde donderdag dat er mogelijk technische problemen zijn met het tipformulier op politie.nl. Een waardevolle tip was namelijk niet bij het Grindr-team terechtgekomen. Dit rechercheteam onderzoekt de raadselachtige dood van Orlando Boldewijn. Een politiemedewerker van Politie Eenheid Rotterdam bevestigde dat er inderdaad ‘technische problemen’ waren met het tipformulier.

Een rechercheur bevestigde technische problemen met het tipformulier.

Nadat journalist Martijn Mastenbroek op Twitter zijn ongenoegen had geuit, kwamen er nog drie meldingen binnen van mensen die, specifiek in de zaak Orlando Boldewijn, informatie hadden doorgestuurd via het tipformulier, maar of nooit meer iets hadden vernomen en/of eveneens het verzoek kregen om de informatie ‘nog even los te mailen’. Het bleek dus geen incident te zijn.

Als er werkelijk sprake is van een structureel probleem, dan rijzen de volgende vragen:

Hoelang speelt dit probleem al? Hoeveel tips zijn er misgelopen? En hapert het systeem alleen in de zaak van Orlando Boldewijn of is er in het algemeen iets mis met het tipformulier op politie.nl?

Een woordvoerder van de Nationale Politie laat tegenover de ICT-journalist weten dat er door een medewerker het Grindr-team vermoedelijk niet volgens het downloadprotocol is gewerkt. Het is niet bekend wat dit protocol inhoudt. Er zouden geen problemen zijn met het tipformulier, maar wel met de kennis van de gebruikers…

Lees hieronder de verklaring.

“Normaal gesproken vult een tipgever een tipformulier in en hecht daaraan indien van toepassing een bijlage. Dat geheel wordt middels een beveiligde lijn verzonden naar de Hosting server. Het service center van de politie krijgt het bericht met de tip en het bericht dat er een bestand klaarstaat om te downloaden van de beveiligde Hosting server. Een medewerker moet dan middels een vastgelegd protocol het bestand downloaden via een eveneens beveiligde lijn. Het bestand is dan binnen de veilige politie omgeving en kan gebruikt worden.”

“In het genoemde geval heeft een medewerker het download protocol niet gevolgd en heeft besloten te verzoeken tot een mailzending. Niet omdat het bestand niet geopend kon worden maar omdat hij vermoedelijk niet bekend was met het juiste download protocol. Dit was onjuist.”


Heeft u ook ooit een tip doorgegeven via het tipformulier op politie.nl en daarbij een bijlage meegezonden? Kreeg u vervolgens de vraag om de bestanden nog even te mailen, omdat deze niet waren door- of aangekomen? Laat het onze redactie weten via dossiermastenbroek@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: