Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

IMG_7229

In 2003 werd de 11-jarige Lusanne van der Gun, op een steenworp afstand van haar ouderlijk huis in Oldeberkoop, door Simon S. gedwongen in zijn auto te stappen. S. had het voorzien op een flinke som losgeld. Volgens de 63-jarige ontvoerder had de vader van Lusanne een aanzienlijk vermogen, omdat hij een succesvolle kaasboerderij runde.

Journalist Niek van der Oord volgde de zaak destijds vanuit lokaal perspectief, maar wist in zijn jacht naar nieuws vaak de landelijke media een stapje voor te blijven. In het boek ‘Meisje Vermist! De geruchtmakende ontvoering van Lusanne van der Gun’, beschrijft Van der Oord uitvoerig en zeer gedetailleerd over de ontvoeringszaak.

Het boek leest weg als een film, met een goed einde. Want Lusanne werd drie dagen na haar ontvoering vrijgelaten op de parkeerplaats van een hotel in Venlo. Ondanks dat de ontvoering maar een paar dagen heeft geduurd, beschrijft Van der Oord wat een enorme hectische reis door binnen- en buitenland S. met Lusanne moet hebben gemaakt. Het moet gevoelsmatig weken hebben geduurd, zeker voor de familie van het meisje. De koelbloedigheid van Lusanne en de ontwaking van een ontoerekeningsvatbare S. aan het einde van de lange rit, bleek haar redding.

Gênant is natuurlijk dat de gouden tip toentertijd niet door een politiebeambte is doorgegeven aan het rechercheteam dat onderzoek deed naar de vermissing. Deze fout kwam later pas aan het licht, niet op de laatste plaats door een primeur in de krant van Van der Oord.

In het boek worden ook alle hoofdrolspelers bezocht. Hoe gaat het nu met ze en hoe kijken ze terug op de zaak? De familie Van der Gun heeft niet meegewerkt aan de totstandkoming van het boek. Begrijpelijk dat men de zaak omwille van Lusanne misschien wil laten rusten, maar wel een gemis in het boek. De lezers worden tot het laatste moment in spanning gehouden of de auteur uiteindelijk ook Simon S. heeft gesproken…

Het boek is te koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: