Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

madeleine-mcann

Volgens Britse media is het team dat onderzoek doet naar de vermissing van Madeleine Mccann inderdaad weer onverrichter zake teruggevlogen naar Engeland. De onderzoeksleiders brachten vorige week een kort bezoek aan de Portugese politie en justitie. Nieuwssite Daily Mirror meldt dat er door de politie niets naar buiten wordt gebracht over de inhoud van het gesprek. Toch is er aardig wat bekend over het bezoek van Scotland Yard.

Zo wordt er niet ontkracht dat de Britse autoriteiten een formeel verzoek hebben ingediend voor een huiszoeking bij drie verdachten. Het gaat naar verluidt om leden van een inbrekersbende die wordt verdacht van meerdere inbraken in en om het complex waar ‘Maddie’ op 3 mei 2007 verdween tijdens een vakantie. Tevens is uit nieuw onderzoek gebleken dat het drietal op de avond van de verdwijning veelvuldig met elkaar heeft gebeld. Ook zouden de onderzoekers toegang willen tot de bankgegevens van deze mannen. Tot zover.

De Britse onderzoekers lijken met lege handen te zijn vertrokken. Er zijn immers geen personen aangehouden en er is geen politie-inval geweest bij de verdachten. Ik denk dat het weleens een tactische zet kan zijn. Ofwel een zeer weloverwogen ‘mediareis’ om de druk bij de mogelijke dader of daders op te voeren.

De komst van de Britse Politie werd opmerkelijk genoeg direct opgemerkt door Portugese en Britse media. De politiemensen zijn uitgebreid en bijna geposeerd op de foto gezet. Men lijkt er totaal geen geheim van te maken in Portugal te zijn geland. Het team had toch makkelijk in het geheim kunnen afreizen? Dat is nota bene hun vakgebied! Vervolgens wordt er ‘gelekt’ dat er mogelijk huiszoekingen ophanden zijn en zelfs arrestaties niet worden uitgesloten.

Het is natuurlijk verre van logisch dat de politie een mogelijke huiszoeking naar buiten brengt, laat staan een geplande aanhouding van de daders van ’s werelds meest besproken vermissingszaak. De vraag is dan ook waarom dit allemaal op straat ligt. Indien de informatie klopt, dan is de hele reis naar Portugal niet meer dan een tactische zet. Althans, dat zegt mijn boerenverstand.

Waarom? Als het drietal inderdaad te maken heeft met de vermissing, wordt het door deze nieuwe informatie wellicht erg heet onder de voeten. Zeker als zelfs Scotland Yard al op Portugees grondgebied aanwezig is. Dan gaan er naar verwachting bepaalde bewegingen optreden, wordt er onderling gebeld en misschien wel mogelijk bewijsmateriaal weggewerkt. Allemaal op de voet gevolgd door een nog veel groter internationaal team dat allang in Portugal is, maar dan zonder een leger aan fotografen en berichten in de media.

Overigens is eerder al gesuggereerd dat onderstaande uitzending van Crime Watch ook enige activiteit moest opleveren bij potentiële verdachten. Dit omdat de nieuwe feiten en omstandigheden en zeker de amateuristische compositietekening door veel misdaadverslaggevers niet als serieus worden aangemerkt. Ik sluit daarnaast ook niet uit dat de politie helemaal geen inbrekersbende op de korrel heeft, maar as we speak be(kijkt) hoe een verdachte uit misschien wel een heel onverwachte hoek momenteel reageert op alle zetten van Scotland Yard.

2 gedachtes over “Is ‘mediareis’ Scotland Yard tactische zet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: