Het failliet van het onderzoek naar Maddie?

83449-madeleine-mccann-libel-trial-delayed-for-a-month

Ik volg de zaak van het vermiste meisje Madeleine McCann al jaren op de voet. Heb vrijwel alle boeken gelezen, dossierstukken en politieverslagen doorgespit. ‘Maddie’ verdween op 3 mei 2007 uit het appartement dat haar ouders in het hotelcomplex the Ocean Club in Praia da Luz hadden gehuurd.

Ik zat dan ook even op het puntje van mijn stoel toen de Britse politie vorige week meldde dat drie mannen uit een dievenbende nu de nieuwe hoofdverdachten zijn in deze bekende ontvoeringszaak. Eerder had men nog een overleden oud-medewerker, van het hotel waar de familie verbleef, op de korrel.

De Britse politie hekelt de tunnelvisie van de Portugese autoriteiten, maar komt nu (na eigen onderzoek) zelf met een ogenschijnlijk onwerkelijke theorie. Volgens de politie hebben de dieven in het appartement ingebroken en hebben ze het meisje wakker gemaakt. Vervolgens zouden ze in paniek zijn geraakt en namen ze Maddie mee op hun vlucht. Los van de nieuwe telefoonanalyse, waaruit blijkt dat het drietal vrijwel zeker in de buurt is geweest van het bewuste appartement, lijkt het mij hoogst onwaarschijnlijk dat als een inbrekersbende wordt gestoord door een kind, deze gasten niet gewoon zo snel mogelijk op de vlucht slaan, maar het jengelende meisje meenemen? Dat is toch helemaal niet logisch.

Het meisje werd dus wakker (waar is dit op gebaseerd? Er was niemand bij!) In een eerste impuls sla je dan collectief op de vlucht en wil je op de laatste plaats letterlijk een last meedragen op je schouders. Je sluit alle risico’s juist zoveel mogelijk uit en kiest het hazenpad. Men spreekt daarnaast over een bende: heeft er nooit iemand wroeging gekregen en lonkte het torenhoge tipgeld (3,7 miljoen) niet voor deze kruimeldieven?

Ik zie deze theorie als het failliet van een onderzoek dat muurvast zit en slechts nog een prestigestrijd is geworden zonder oprechte waarheidsvinding. Het enige voordeel is dat er weer aandacht is voor deze zaak. Overigens worden er – volgens de laatst bekende cijfers uit 2011 – alleen al in Nederland 13.000 kinderen vermist (bron: De Landelijke Werkgroep Vermiste Personen). Het maakt de vermissing van Madeleine McCann uiteraard niet minder belangrijk. Maar al deze vermissingszaken verdienen een grondig onderzoek, desnoods met onwerkelijke theorieën? Zoals bijvoorbeeld de vermissing van Jair Soares in 1995 in het Westlandse Monster.

De ‘verboden’ documentaire van onderzoeker Gonçalo Amaral.

7 gedachten over “Het failliet van het onderzoek naar Maddie?

Voeg uw reactie toe

  1. Een ding is voor mij zeker (ik ben vaak in Luz geweest), het barst daar in de regio van de Roma en die zijn niet te beroerd om te stelen, zakken te rollen en te bedelen. (voorbeelden genoeg) Er wordt daar geregeld ingebroken, daar wordt ook voor gewaarschuwd door de inwoners (zelf iemand ’s nachts aan de deur gehad die daar stond te rommelen bij de brievenbus maar de hond sloeg aan, gebeurde een paar maanden voor de vermissingszaak op nog geen 200 meter van het appartement van de Mc-Can’s)
    Het grote gevaar blijft natuurlijk tunnelvisie, in principe weten we nog niks en zijn het alleen maar aannames cq verdachtmakingen.
    In Zuid-Drenthe was iemand ook al door de burgerij “veroordeeld” voor moord en die durfde zijn geboortedorp niet meer in. Kijk ook naar de zaak “Marianne Vaatstra” ook daar is inmiddels is de echte moordenaar veroordeeld, totaal iemand anders als verwacht werd.

    Like

  2. Het idee is dat het Roma zouden zijn geweest die toch al in de kinderhandel zouden zitten. Verder is dat aantal van 12.000 vermiste kinderen in Nederland niet vergelijkbaar, het grootste deel hiervan is waarschijnlijk weggelopen of door een ouder meegenomen.Dat is ook erg maar toch iets anders dan helemaal kwijt en zonder de mogelijkheid voor het kind zelf om naar huis terug te keren (er even vanuit gaande dat Maddie dat niet kan).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: