Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

83449-madeleine-mccann-libel-trial-delayed-for-a-month

Deze week kwam de Portugese krant Correio da Manha met nieuwe feiten in de zaak van het vermiste meisje Madeleine McCann. ‘Maddie’ verdween op 3 mei 2007 uit het appartement dat haar ouders in het hotelcomplex the Ocean Club in Praia da Luz hadden gehuurd. Mogelijk is het meisje in handen gevallen van een wraakzuchtige oud-medewerker van the Ocean Club, zo luidt de nieuwe theorie. Zich verdedigen of een antwoord geven op prangende vragen kan de verdachte niet meer: Hij kwam in 2009 om het leven bij een ongeluk met een tractor. Hetgeen mij direct doet denken aan Ferdi Elsas., de man die in 1987 Ahold-topman Gerrit Jan Heijn ontvoerde en vermoordde. Hij werd in 2009 overreden door een graafmachine, nadat hij had verzuimd voorrang te verlenen.

In het Nederlandse tv-programma Opsporing Verzocht werd dit jaar aandacht gevraagd voor de vermissing.

De nieuwe verdachte in zaak McCann heette Euclides Monteiro, alias Toni, een 40-jarige heroïneverslaafde. Volgens de Correio da Manha was hij op de bewuste avond in mei 2007 vlakbij het appartement van waaruit het meisje verdween, zo blijkt uit een analyse van zijn telefoongegevens. Zo vreemd is dat overigens niet: hij woonde slechts 15 minuten van het hotel. De afgelopen jaren heb ik tientallen stukken gelezen over de verdwijning, het boek van de moeder van Madeleine, maar ook de film gezien van de coördinator van het Portugese onderzoek, Gonçalo Amaral. Het levert meer vragen dan antwoorden op. Wel heb ik grote twijfels gekregen over de mogelijke schuld van de ouders, Gerry en Kate McCann, zoals op veel complotsites staat beschreven. Veel zaken en dan met name het beruchte hondenonderzoek, zijn niet in het voordeel van de ouders, maar een externe verdachte ligt meer voor de hand.

De ‘verboden’ documentaire van onderzoeker Gonçalo Amaral.

De nieuwe ontwikkelingen volg ik dan ook op de voet. Waar blijkt de wraakzuchtigheid van de overleden verdachte uit? Omdat hij een jaar eerder ontslagen was bij the Ocean Club? Er wordt geschreven dat hij een heroïneverslaving had. Dat zijn over het algemeen mensen die op crimineel vlak interesse hebben voor zaken die snel zijn te verkopen. Een tas met inhoud, een horloge: maar een kind? En waarom raakte Maddie niet in paniek toen ze werd opgepakt door een wildvreemde man? Heeft niemand iets gezien? Waarom zou iemand die snel geld wil scoren een dergelijk groot risico nemen? En heeft hij dan nooit gesproken over de ontvoering? Er ligt nog steeds een torenhoge beloning klaar voor de gouden tip. Aantrekkelijk zou je zeggen, zeker in dat milieu.

Momenteel zijn zowel de Portugese als de Britse politie in gesprek met de weduwe van deze ‘Toni’. Zij beklemtoonde dat hij onschuldig is. Laten we hopen dat het niet de zoveelste tunnelvisie is van deze onderzoekers. Of is er een dubbele agenda zoals misdaadverslaggever Peter R. de Vries denkt. En is men al veel dichterbij een oplossing in deze zaak dan wij denken of mogen weten?

9 gedachtes over “De zaak Madeleine McCann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: