Maandagochtend 22 april 09.15 uur

DSC_2965

Riet vertrekt vanaf haar woning aan het Jan Joostenplein in Delft. Ze gaat op de fiets naar de huisarts aan de Van der Lelijstraat. Riet is suikerpatiënt en heeft nieuwe insuline nodig. Ze zwaait nog naar haar man en slaat linksaf de Van Lodensteynstraat in. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor.

Met nieuwe feiten is het mogelijk een eerste tijdlijn te reconstrueren. Een hypothese: Riet fietst rechtsaf de Bieslandsekade op en rijdt het viaduct onder de A13 door om rechtsaf via de Olof Palmestraat bij IKEA uit te komen. Daar stalt ze haar fiets in de algemene bezoekersstalling (de toren) en zet de opvallende aubergine-kleurige fiets van het merk Batavus Future trendy, voorzien van een blauwe fietstas, op slot. Riet van Veldhoven – van Velzen gaat vervolgens lopend (er zijn meerdere wandelroutes, allen ongeveer een kilometer) richting de Hoflaan en belandt in het bos bij het Vrederustpad. Een half jaar later wordt ze gevonden onder de dichtbegroeide bosschages.

Zelfmoord
De afgelopen maanden heb ik uitvoerig gesproken met de familie van ‘tante Riet’. Een fietstocht was ondanks haar fysieke gesteldheid geen probleem, maar wel was de Delftse de laatste tijd wat stiller, zo vertelde haar neef. Naast het feit dat de politie zondag meldde dat een misdrijf is uitgesloten, is een zelfdoding of een onwelwording ook niet keihard aangetoond. De familie gaf tevens aan dat de vrouw helemaal niet suïcidaal was en daarnaast erg gelovig. En hoe heeft de 77-jarige Riet van Veldhoven – van Velzen dan een einde aan haar leven gemaakt? Een overdosis insuline zou dodelijk kunnen zijn, het kan lijden tot een insuline coma. De meest voorkomende gevolgen van een insuline coma zijn onder andere stuiptrekkingen en geheugenverlies. In een heel enkel geval kan zo’n coma uiteindelijk overlijden tot gevolg hebben. Is dit waarschijnlijk? Haar insuline was immers op. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op dit moment nog wel onderzoek doet naar deze theorie: zat er een overdosis insuline in haar lichaam? Een andere vorm van zelfdoding is gezien de situatie waarin Riet van Veldhoven – van Velzen is aangetroffen niet waarschijnlijk.

Onwel
Riet was suikerpatiënt. Een hypo heeft onder meer de volgende kenmerken: zweten, trillen, duizeligheid, plotseling wisselend humeur, ongeconcentreerd zijn, moe zijn, honger en hoofdpijn. Eén element trekt mijn aandacht: ongeconcentreerd zijn. Riet van Veldhoven – van Velzen heeft haar fiets netjes geparkeerd in de garage bij IKEA, haar fiets zelfs nog op slot gezet en is nog meer dan een kilometer gaan ‘wandelen’. Een ander verschijnsel met diabetes is een hyper: hierbij is er te veel glucose in het bloed. Je merkt dit bijvoorbeeld aan vaak plassen, erge dorst, vermoeidheid en een droge tong. Als een hyper lang duurt, kun je tijdelijk wegvallen. Er kan een keto-acidose en non-ketotisch coma ontstaan, vrij langzaam; het duurt enkele uren voordat je in coma raakt. Ben je dan in staat te fietsen (lees: vermoeidheid) en nog ruim een kilometer te wandelen?

Misdrijf
De politie meldde zondag dat er geen sprake is van een misdrijf: ik citeer letterlijk uit het persbericht. “De Delftse Riet van Veldhoven-Van Velzen is niet door een misdrijf om het leven gekomen”. Daar wordt mijns inziens een ‘foutje’ gemaakt in de communicatie: er zijn dan wel geen aanwijzingen gevonden op het lichaam om uit te kunnen gaan van een misdrijf. Maar, dat is iets anders om te kunnen veronderstellen dat er helemaal geen misdrijf heeft plaatsgehad. Deze conclusie is uiteraard gemaakt met de toevoeging van tactisch en technisch bewijs. De politie zegt in het Algemeen Dagblad van vandaag iets opmerkelijks : “Dat is niet meer vast te stellen. Het lichaam verkeerde in vergaande staat van ontbinding. Op basis van de sectie kunnen we er wel vanuit gaan dat het een natuurlijke dood was.”

Ik heb het dossier niet gelezen en doe mijn onderzoek slechts met boerenverstand, maar een misdrijf volledig uitsluiten, nee dat hoofdstuk is voor mij nog niet gesloten. Net zo min als het kopje onwel en een zelfdoding. Ik verwacht dan ook dat de politie achter de schermen deze zaak helemaal niet kan loslaten of afsluiten, zoals in eerste instantie doet vermoeden.

Fiets
Ik ben de afgelopen dagen overspoeld met vragen over bijvoorbeeld de vondst van de fiets. In de stalling van Neerlands drukst bezochte fietsenstalling: onder woonwarenhuis IKEA in Delft. Hij stond er naar verluidt al een half jaar. Waar ik ook in Delft informeerde naar de fiets: iedereen was op de hoogte en zocht mee. Of de fiets er ook daadwerkelijk een half jaar heeft gestaan weet ik niet. Een gesprek met een zegsvrouw van het Zweeds warenhuis gaf ook geen duidelijkheid, in zoverre, dan dat er geen camera’s staan gericht op de stalling en dat de politie ook geen beelden heeft opgevraagd. Waarom is de fiets niet opgemerkt? Niet na sluitingstijd? Zelfs niet gestolen?

Zoektocht
De afgelopen periode is er door meer dan vijftig hondengeleiders uit binnen- en buitenland gezocht naar Riet van Veldhoven-Van Velzen, ook het gebied rondom haar vindplaats werd aangedaan. De beste speurhonden zijn ingezet: zonder resultaat. Familie en recreanten waren alert. De kranten stonden vol. Riet lag zaterdag nog geen twee kilometer hemelsbreed van haar huis. Is de Delftse daar soms later neergelegd en daarom niet eerder gevonden? Hoe is het mogelijk dat niemand haar heeft gezien of opgemerkt? Het gebied is redelijk tot goed begaanbaar en wel duizenden wandelaars zijn haar met of zonder hond gepasseerd. Hoe is dat mogelijk. Is het mogelijk?

Stoofperen
Een passage uit het interview dat ik in juni 2013 had met haar familie: “De 1.55 meter ‘lange’ Riet is een echt familiemens zegt Ron: “Ze was bij elke verjaardag en als ze bijvoorbeeld hoorde dat iemand ging verhuizen, dan kwam ze meteen helpen. Als je zei dat je van stoofperen hield, dan stond ze een week later met een hele schaal voor de deur. Dat was echt Riet. Verder was ze actief voor de Franciscus en Clarakerk in de Delftse Raamstraat en zong in een kerkkoor. En tuinieren, dat was ook echt haar ding, vooral aan de Van Adrichemstraat.”

Riet is eindelijk weer thuis en de familie kan beginnen aan het afsluiten van een vreselijk onzekere periode. Maar komen er straks geen vragen? Is het dan te laat? Zijn deze vragen er nu al? Wie heeft het antwoord en kan ook deze laatste onrust wegnemen? Wat is er maandagochtend 22 april 09.15 uur daadwerkelijk gebeurd? Zelfmoord, onwel of een misdrijf?

Tips
Mail naar martijnmastenbroek@gmail.com of bel gewoon de politie, ik weet zeker dat ze zitten te springen op een telefoontje en het dossier helemaal niet hebben afgesloten. Reageren in de comments mag ook.

13 gedachten over “Maandagochtend 22 april 09.15 uur

Voeg uw reactie toe

 1. Ik blijf het ook een vaag verhaal vinden en als familie zijnde het hier niet bij laten ik weet niet wat ik moet zeggen maar ik denk toch aan moord anders was ze allang gevonden en zeker als ze in de bosjes lag ik weet er verder niks van maar denk dat ze daar later is neer gelegd ik hoop dat de waarheid boven komt. Maar voorals nog fijn dat ze terecht is en dat de fam nu echt afscheid kan nemen en rouwen

  Like

  1. Oh echt, hoop dat die persoon afstand gehouden heeft en niet dichtbij gekomen is. En dat het geen kind was. Al is het voor iedereen verschrikkelijk zo een persoon te vinden. Dat vergeet je je leven nooit meer

   Like

 2. ik ga later nog eens antwoorden maar deze column zegt wat ik ook precies denk ..

  En het is jammer dat hier geen dokter G werkt(die uit de usa) die vrouw is echt goed!

  en het is ook te toevallig dat die fiets en tante riet op 1dag gevonden zijn identificatie erg snel

  deze zaak geeft idd zoveeeeeeeel meer vragen dan antwoorden..

  voor familie fijn dat ze weten dat er niet meer gezochht hoeft te worden ook fijn dat ze echt n afscheid kunnen nemen maar vrder zal er bij hun ook n hele hoop vragen zijn (denk ik)
  en nee het is echt niet of bijna niet mogelijk dat riet daar een half jaar gelegen heeft het was een hele hete zomer dat gaat stnken (ja op den duur niet meer) maar zeker de eerste paar weken maanden WEL dan had iem dat geroken echt waar

  vreemd hoor

  Like

 3. Mijn vriend heeft ook regelmatig daar hardgelopen, en ik ken meerdere mensen die daar hardlopen, of hun hond daar uitlaten. Als ik bij de Ikea was, nam ik gelijk een kijkje in de fietsenstalling. Niet alleen daar, maar overal waar ik kwam. Ik ben blij dat ze gevonden is, zodat haar familie dit kan afsluiten, maar iedereen die ik spreek vraagt zich af waarom ze niet eerder is gevonden, en waarom die fiets niet eerder is opgevallen. Als het een zwarte omafiets was, dan had ik het nog begrepen..

  Like

 4. En wat ik me dan nog af vraag. De persoon die deze gruwelijke vonst heeft gedaan.. Waarom heeft deze persoon het lichaam wel gevonden? Ze zeggen dat het niet gevonden was omdat je zo bebost was en slecht bereikbaar. Maar waarom heeft deze persoon het wel gevonden dan? Zou dit de eerste persoon in 6 maanden zijn die een stukje verder het bos in loopt??!!!

  Like

 5. Inderdaad merk ik dat veel mensen dezelfde vragen hebben. Hoeveel mensen komen er wel niet in een week bij Ikea? En zijn het geen fietsers zijn het wel mensen met de auto die langs de fietsen lopen als ze naar binnen gaan. Ik heb nog niemand gesproken die niet van de zaak af wist. Iedereen wist van tante riet of vertelde het gelijk aan elkaar. Updates mensen die mee zochten de Facebook pagina, hart van Nederland.. Vermist pagina van de politie…. Heeft niemand haar dan daar zien lopen? Misschien heeft het uitvaartcentrum daar tegenover wel camera’s,. Zoveel honden hebben daar gelopen. En inderdaad mijn ervaring ia dat honden op die geur af gaan. zij ruiken immers meer dan wij. En buiten dat zit er bij het viaduct een politie honden trainingsplaats…
  Ik geloof de theorie dat ze daar is neer gelegd. Heel ver gezocht maar misschien is zij mee genomen heeft zij insuline gekregen van die persoon en uiteindelijk niks meer. Dat zou de tijd hebben gerekt. Erg toevallig dat haar fiets inderdaad ongeveer dezelfde dag is gevonden. En stel zij over de begraafplaats heeft gelopen?waarom zet zij haar fiets dan bij Ikea? En waarom staat haar fiets bij Ikea terwijl ze daar niet heen gaat. Dan ziin daar camera beelden van. Ik weet niet of zij daar een dierbare heeft liggen.ze geven aan dat het lichaam in verre staat van ontbinding is maar ik heb nog niet gelezen of deze staat van ontbinding overeen komt met de 6maanden dat zij vermist is.
  Er zijn zoveel theorieën . Ik denk dat we echter meer weten als er camera beelden ziin en echte theorieën want iedereen heeft in die 6 maanden wel al Zijn vermoedens uitgesproken. Enkel denk ik dat veel mensen die camera beelden zouden hebben de.3 na 6 maanden er niet meer zijn.

  Like

 6. Ja idd een ieder die ik hoor zit met dezelfde vragen en ook idd raar dat de fiets nu wel word opgemerkt en gevonden gelijk met het stoffelijk overschot vreemde zaak wel blij voor de familie dat ze het eindelijk een plekje kunnen gaan geven

  Like

 7. Voor mij is het vinden van Tante Riet ook echt niet het einde. Er zijn ook bij mij alleen maar meer vragen gekomen. Met mijn paard ben ik elke week wel minimaal 1 keer in het ikea bos geweest en ook bovenop de ‘berg’. Als ik op mijn paard zit ben ik ruim 2 meter hoog en heb dus goed uitzicht. Verder ook nog regelmatig er gewandeld en er zitten vaak vissers, (loslopende) honden, mountainbikers en hardlopers dan is het toch raar dat ze niet eerder is opgemerkt. Ik ben ook erg benieuwd waar ze nu precies lag. aangezien ze het hele ikea bos hadden afgezet. Wij dachten dat ze 3 weken eerder was gevonden. Helaas wat dit dus zelfmoord. Dus bij de vele politie die zaterdag op de been was dacht ik eigenlijk niet eens aan Tante Riet eerlijk gezegd. Ik ben wel erg blij voor de familie dat ze nu afscheid kunnen nemen van Tante Riet.

  Like

 8. In het verhaal staan veel vragen die bij meer mensen zijn. Ik werk in de kinderopvang en in de zomervakantie met de kinderen op de “Ikea berg” gespeeld, maar ook regelmatig langs het pad gelopen/ gefietst. We hebben zo’n mooie zomer gehad toch vreemd dat er niets is geroken!
  Fijn dat de familie nu afscheid kan nemen en meer rust heeft.

  Like

 9. nou ben ik ook geen speurneus op dat vlak, maar is het nou niet opvallend dat de fiets op bijna het zelfde moment gevonden word als mevrouw riet.
  en nou ben ik hondenbezitter, al ruim 30 jaar en weet uit ervaring wel dat als er iets ligt te rotten(sorry voor deze benaming) een hond er direct op af gaat dan wel er naar toe wil en aanslaat(indien aangelijnd)..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: