Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

DSC_0386

De afgelopen dagen is er door de Koninklijke Marine met ondersteuning van defensie en politie gezocht naar de 77-jarige vermiste Riet van Veldhoven – Van Velzen uit Delft. “Tante Riet”, zoals ze inmiddels door heel de stad wordt genoemd, verdween van de aardbodem tijdens een fietstocht naar haar huisarts aan de Van der Lelijstraat in Delft. Ze is er nooit aangekomen. Inmiddels zijn meer dan honderd dagen verstreken en is er nog geen enkele aanwijzing gevonden. Geen splinter bewijs. Niet voor een misdrijf, een zelfdoding of noodlottig ongeval.

De laatstgenoemde zoektocht in kanaal de Schie door een team van de marine heeft helaas ook niets opgeleverd. Een nobel streven van betrokken instanties, maar wat mij betreft schieten met hagel. Ik heb inmiddels enkele experts gesproken, maar zelfs als Riet van Veldhoven – Van Velzen vast is komen te zitten aan haar fiets tijdens een val in het kanaal, dan had ze uiteindelijk alsnog letterlijk boven water gekomen: met fiets en al. Daarnaast kun je jezelf de vraag stellen of een oude dame op maandagochtend in de binnenstad van Delft ongezien te water kan raken. Uiteraard zijn er altijd omstandigheden waarin dat zou kunnen gebeuren, maar het is niet logisch.

Tot op de dag van vandaag is er geen duidelijkheid over camerabeelden die zijn vastgelegd bij de diverse bruggen over de Schie. Deze camera’s leggen, meer dan 200 meter in de omtrek bij elk van de drie mogelijk gepasseerde bruggen, haarscherp elke beweging vast. “Je ziet de veters in je schoenen zitten”, meldde iemand onlangs nog aan onze lokale krantenredactie. De beelden werden na zeven dagen gewist. Een gemiste kans?

De camera bij de fietsenstalling onder het woonappartement van Riet van Veldhoven – Van Velzen aan het Jan Joostenplein, waar de vrouw voor het laatst is gezien, blijkt een dummy, maar de eigenaar van een snackbar aan de Bieslandsekade, op een steenworp van haar huis, heeft wel twee echte camera’s draaien. Dag en nacht. Hij vindt het ongelofelijk dat de politie zijn beelden nooit heeft opgevraagd. Nu zijn ze gewist. Uit een eigenhandig buurtonderzoek in de omgeving van het Jan Joostenplein blijkt dat ook niet iedereen op de hoogte is van de zaak. Zijn er belangrijke getuigen niet gesproken?

Het staat buiten kijf dat de politie van Delft naast deze ‘missers’ veel uit de kast heeft getrokken om de zaak op te lossen, daar twijfel ik niet aan. Een betrokken rechercheur coördineerde op haar vrije dag een grote zoektocht in de nabijgelegen Delftse Hout. Zelfs tot aan Zoetermeer werd gezocht met zo’n zestig speurhonden. Maar is dit logisch? De Delftse Hout lag niet op de route en er waren geen aanwijzingen dat Riet Veldhoven – Van Velzen suïcidaal was. De vrouw was diabetes patiënte, kan in de war zijn geraakt, maar was dan zeker gevonden, helemaal na de grootschalige zoektocht.

Wat mij betreft kun je een zelfdoding of een ongeluk dan ook uitsluiten of Riet Veldhoven – Van Velzen moet een onmogelijke route hebben gereden. Met de informatie dat de Delftse twee dagen voor haar vermissing zich nog na een feestje op 500 meter van haar woning naar huis liet brengen omdat ze niet lekker was, lijkt mij dat ze niet in staat was tot een dergelijke flinke fietstocht.

Een misdrijf drukt een stempel op de zaak en ik heb dan ook bewust gewacht tot na de driedaagse zoektocht in de Delftse Schie om dit op te schrijven. Maar het is onderaan de streep de meest logische verklaring. Riet Veldhoven – Van Velzen was een sociale vrouw: is haar goedheid haar fataal geworden? Stond ze iemand bij of bracht zij maandag 22 april een bezoek aan een hulpbehoevende die het wellicht niet zo goed met haar voor had? Was dat soms ‘de boodschap’ waarover ze het had die ze nog moest doen na haar bezoek aan de dokter? Gezien het feit dat ze nooit is aangekomen kun je misschien wel stellen dat deze afspraak voor het bezoek aan haar huisarts op de agenda stond? Is Riet Veldhoven – Van Velzen dichtbij huis verdwenen? Na een zoekactie in de Delftse Hout, meerdere acties op en rondom de Schie, denk ik dat het tijd is voor een grootschalig tactisch rechercheonderzoek. Een nieuw buurtonderzoek en het napluizen van al haar contacten. Niet alleen haar buren, maar doorbijten. Opnieuw en gedegen. Desnoods met een tweede contra-expertise.

Ik heb bewondering voor de kracht en vasthoudendheid van de familie van Velzen. Ze zijn betrokken bij elke stap die wordt gezet naar een oplossing in deze mysterieuze zaak. Er moet ergens nog iemand rondlopen die de politie nog niet heeft gesproken of iemand die de politie wellicht meer kan vertellen. Bel de politie in Delft: hoe onbelangrijk de informatie misschien ook lijkt. Bel 0900-8844 of desnoods anoniem via 0800-7000. Enkele weken geleden sprak ik op de radio uitvoering met de neef van Tante Riet. Het hele interview staat hier.

martijnmastenbroek@gmail.com

Een gedachte over “Onderaan de streep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: