Vermissing Tante Riet nog steeds een raadsel

DSC_9769

Sinds maandagochtend 22 april 2013 omstreeks 09.30 uur is de Delftse ‘Tante’ Riet van Veldhoven- van Velzen vermist. Vorig weekend was er een grootschalige zoektocht in Delft, recreatiegebied De Delfste Hout en De Dobbeplas in Nootdorp: er werd helaas niets gevonden. Er zijn wat mij betreft drie scenario’s: zelfdoding, een ongeluk of een misdrijf.

Zelfdoding
Een zelfgekozen einde ligt niet in de lijn van verwachting: er waren geen aanwijzingen en hoe kan een diabetespatiënte van 77 jaar op haar fiets zichzelf in een kort moment laten verdwijnen? De vele wandelaars (met honden) in het gebied (omgeving Delftse Hout) hadden haar dan vrijwel zeker allang gevonden.

Ongeluk
Dit is zeker niet uitgesloten. Kanaal De Schie is de meest logische locatie én op de beoogde route naar haar huisarts aan de Van der Lelijstraat. Echter is Delft, op maandagochtend om 09.30 uur, ontzettend druk. Op een schaars onbewaakt ogenblik moet Tante Riet dan in het water zijn gevallen. En, heeft niemand dan iets gezien of gehoord? Bijna alle drenkelingen die ooit in de Schie om het leven zijn gekomen, zijn na een paar dagen weer gevonden. Een zoektocht heeft daarnaast niets opgeleverd.

Misdrijf
Een misdrijf op maandagmorgen om 09.30 uur op de openbare weg is vrijwel uitgesloten. Een vrouw ‘overvallen’ en ook nog een fiets wegwerken in de drukke binnenstad van Delft: onwaarschijnlijk. De sociale Tante Riet bood wel vaak spontaan hulp aan een ieder. Haar neef zei in een interview: “Als ze op straat zou zijn aangesproken door iemand, had ze zeker geholpen.” Is ze ergens naar binnen gegaan? Heeft ze hulp aangeboden? Dat verklaart wellicht ook haar vermiste fiets: is deze soms ergens gestald? In een tuin, in een schuur? Is haar goedheid haar fataal geworden? Dat moet dan dichtbij haar huis hebben plaatsgehad. Volgens de politie is ze immers nooit de brug(gen) over het kanaal De Schie gepasseerd.

Opmerkelijk
Tante Riet bestelde haar receptje altijd telefonisch. Ditmaal ging ze echter op de fiets naar de huisarts om één en ander te regelen. Ze zei die maandag daarnaast nog een boodschap te gaan doen. Was deze ‘boodschap’ soms een afspraak? De altijd strikt geregelde Tante Riet had deze dag geen geld bij zich. Bewust? Omdat ze helemaal geen boodschap zou gaan doen? Of gewoon vergeten?

Fietstocht en camerabeelden
Tante Riet is vertrokken vanaf haar huis aan het Jan Joostenplein richting de binnenstad. Volgens de politie heeft ze nooit één van de vele bruggen overgestoken/bereikt, dit blijkt uit camerabeelden. (De Delftse Anne-Marie Wegh ontkent dit overigens, red.) Dit houdt in dat (als ze daadwerkelijk richting de huisarts reed) ze in een straal van ongeveer 400 meter is verdwenen, als ze niet is afgeslagen naar De Delftse Hout.

  • Bel tips door naar de politie in Delft, via 0800-6070. Meer informatie hier.

martijnmastenbroek@gmail.com

Een gedachte over “Vermissing Tante Riet nog steeds een raadsel

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: