Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Sinds maandagochtend 22 april 2013 wordt vanaf het Jan Joostenplein in Delft Riet van Veldhoven-Van Velzen vermist. De geboren en getogen Delftse lijkt tijdens een kort fietstochtje naar haar huisarts aan de Van der Lelijstraat van de aardbodem te zijn verdwenen. Meerdere zoekacties hebben niets opgeleverd. Afgelopen zondagmorgen ben ik thuis geweest bij de neef van ‘Tante Riet’, Ron van Velzen. Hij gaf samen met zijn vrouw Anita een interview. Ik heb grote bewondering voor Ron en Anita, maar ook voor de rest van de familie Van Velzen hoe zij zich inzetten tijdens deze onzekere periode.

Maria Elizabeth van Velzen wordt 77 jaar geleden op 21 maart geboren aan de Delftse Paxlaan. Ze maakt deel uit van een groot gezin: maar liefst 9 kinderen telt de familie. Eén van haar oudere zussen overlijdt op 4-jarige leeftijd en heette ook Riet, ‘Grote Riet’ werd ze genoemd. “Onze tante is dus vernoemd naar haar overleden zusje”, vertelt Ron. Tante Riet was geen vrijbuiter: ze bleef jarenlang vrijgezel en verhuisde uiteindelijk naar de Van Adrichemstraat waar zij vrijwel haar hele leven heeft gewoond. Op 48-jarige leeftijd stapte ze in het huwelijk met haar Tinus, een kruitexpert bij TNO. Riet werkte eveneens bij de onafhankelijke onderzoeksorganisatie: op de linnenkamer. Het echtpaar bleef kinderloos.

Verhuizen
De 1.55 meter ‘lange’ Riet is een echt familiemens zegt Ron: “Ze was bij elke verjaardag en als ze bijvoorbeeld hoorde dat iemand ging verhuizen, dan kwam ze meteen helpen. Als je zei dat je van stoofperen hield, dan stond ze een week later met een hele schaal voor de deur. Dat was echt Riet. Verder was ze actief voor de Franciscus en Clarakerk in de Delftse Raamstraat en zong in een kerkkoor. En tuinieren, dat was ook echt haar ding, vooral aan de Van Adrichemstraat.” Anderhalf jaar geleden verhuisden Riet en Tinus naar het Jan Joostenplein aan de rand van de Delftse Hout. Ron: “Dat gaf soms best wat spanning. Van een eengezinswoning naar een appartement houdt in dat je spulletjes moet wegdoen. Daar had ze heel veel moeite mee, maar uiteindelijk vond ze haar draai weer. Ik had het idee dat ze echt weer gelukkig was de laatste tijd. Ze was wel wat kilo’s afgevallen, iets stiller en sneller moe.”

Fietsen
Riet kwakkelde al heel lang met haar gezondheid: diabetes, iets dat bij de familie Van Velzen veel voorkomt. De dag van haar vermissing zou ze naar haar huisarts gaan om een receptje te bestellen. “Normaal deed ze dit altijd telefonisch, maar dit keer ging ze op de fiets. Wij denken dat ze het wilde combineren met een boodschap, dat heeft ze immers ook gezegd.” Een fietstocht was ondanks haar fysieke gesteldheid geen probleem: “Ze ging zelfs helemaal naar haar zus in Den Hoorn en was elke donderdag op de markt te vinden. Ze deed altijd alles op de fiets”, zegt Anita.

22 april 09.15 uur
Opvallend is dat Riet maandagochtend 22 april 2013 geen portemonnee had meegenomen (ondanks het feit dat ze had gezegd een ‘boodschapje’ te gaan doen), maar ook haar vaste sierraden, zoals haar ketting, niet droeg, daarnaast is de ‘insuline-nachtpen’ voor haar suikerziekte nog steeds kwijt. Ook haar (huis)sleutels was ze vergeten, zo blijkt uit een verklaring van een buurvrouw op het Jan Joostenplein. Was Riet die dag soms een beetje in de war? Volgens een buurtbewoonster niet. “Deze buurvrouw is de laatste die haar heeft gesproken. Ze opende voor Riet de algemene fietsenstalling en een andere buurvrouw zag haar tijdens het wegfietsen nog naar haar man Tinus zwaaien die op de galerij stond. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.” Uit videobeelden is gebleken dat de Delftse zeker niet over één van de bruggen over het kanaal de Schie is gereden, de meest logische route naar haar huisarts. Op de korte afstand van haar huis tot aan de Schie (een kleine kilometer) moet dus iets zijn voorgevallen. Een andere optie is dat ze een andere route heeft genomen, maar dit ligt niet voor de hand. Ze is letterlijk verdwenen.

Fiets nog steeds zoek
Riet is vertrokken op haar fiets. Het gaat om een Batavus damesfiets, type Future Trendy. De kleur is Aubergine-mat. Op de fiets is een blauwe Canvas fietstas aanwezig.

Vermist
Anita: “Ik had die maandag tot één uur gewerkt, de hond even uitgelaten en zat net voor de televisie toen ome Tinus belde met de vraag of Riet bij ons was. Nog diezelfde middag zaten we op het politiebureau om aangifte te doen van haar vermissing.” De afgelopen weken is er veelvuldig gezocht naar Riet, tot nu toe zonder resultaat: “Er is gezocht in en om het kanaal bij de Delftse Schie, de Delftse Hout en de Twee Molentjeskade. Komende week wordt er nog op twee locaties gezocht, onder andere in het Wilhelminapark, vlakbij haar oude huis”, weet Ron. De familie Van Velzen hoopt dat iemand kan vertellen waar Riet momenteel is of haar misschien nog gezien heeft die maandag in april: “We zijn wel zo realistisch dat we weinig hoop meer hebben haar levend te vinden, maar aan die ene procent houden we vast. Als we haar gevonden hebben kunnen we deze onzekere periode afsluiten. Tot die tijd blijven we zoeken naar onze Riet, dat zijn we verplicht aan haar. Ze stond ook altijd voor ons klaar.”

Kentekenplaten
Enkele weken na de vermissing van zijn vrouw Riet, werden van de auto van Tinus de kentekenplaten gestolen. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie en kreeg een dag later al een incasso binnen van het Esso-tankstation aan de A13 dat er getankt was zonder te betalen. De politie ziet geen verband met de vermissingszaak, maar doet wel onderzoek naar de videobeelden die zijn gemaakt bij het tankstation.

Onzekerheid
De man van Riet, Tinus (82) wordt waar het kan bijgestaan door familie. “Hij is erg verdrietig. We gaan wekelijks met hem naar een psycholoog om te praten over de hele situatie, ook met het oog op de toekomst. Hij wil niets liever dan dat ze gevonden wordt, maar hij vindt het moeilijk om erover te praten. Hij heeft normaal overal een antwoord op en nu heeft hij dat niet”, zegt Anita. “Het gaat naar omstandigheden wel goed met hem hoor. Hij kookt voor zichzelf, maar de onzekerheid, dat is zo moeilijk.”

Politie: Vreemde vermissing
Recherchechef René ten Kroode van Politie Delft laat in een reactie weten: “Direct na de melding van de vermissing van Riet Van Veldhoven–Van Velzen is door de politie een groot onderzoek gestart. Veel personeel werd ingezet om alle mogelijke sporen vast te leggen en uit te lopen, ook werd hulp van externe deskundigen ingeroepen. Met alle mogelijke scenario’s wordt rekening gehouden in deze toch wel heel vreemde vermissing. Het komt niet heel vaak voor dat iemand letterlijk van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, zonder ook maar één enkel herkenbaar spoor achter te laten. Iedere vermissing, zeker ook deze, laat bij de achterblijvende familie en vrienden enorm veel vrees en ongerustheid achter.

“Een vermissing kan niet worden afgesloten, het blijft een open wond. Veel persoonlijk contact tussen politie en de achtergebleven familie helpt niet alleen in het opsporingsonderzoek, maar geeft ook het vertrouwen dat werkelijk alles wordt gedaan om de vermiste terug te vinden. De vermissing van mevrouw Van Veldhoven-Van Velzen maakt daarop geen uitzondering. De familie maakt zich heel veel zorgen en onderneemt al wat in haar vermogen ligt en kansen lijkt te bieden. Tot mevrouw Van Veldhoven-Van Velzen gevonden wordt zetten de familie en de politie de zoektocht voort. De komende dagen gaan wij wederom op twee locaties zoeken”, aldus René.

Heeft u haar gezien? Of informatie waar zij zich nu bevindt? Bel dan met de politie via telefoonnummer 0800-6070.

2 gedachtes over “De zoektocht naar ‘Tante Riet’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: