Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Vorige week kreeg ik een persberichtje opgestuurd. Kop: Wethouder Van Egmond over evaluatie terugdringen alcoholgebruik jeugd tijdens evenementen. ‘Onder de indruk van grote inzet en betrokkenheid Oranjeverenigingen’. Belangrijk om te weten is dat in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en dan met name in Nootdorp (ja, dat is echt zo) er een flink probleem is met zuipende jongeren. Feit. Dat drankgebruik op jonge leeftijd grote gevolgen en gevaren kan opleveren is ook niet onbekend. Een snoeigoed initiatief dus van de wethouder om dit probleem eens met kop en schouders aan te pakken.

De eerste actie werd gehouden tijdens één van de jaarlijkse feesten van de Pijnackerse Oranjevereniging. Een aantal dames van het Centrum voor Jeugd en Gezin, Brijder verslavingszorg en de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland was op pad gestuurd om in de luidruchtige feesttent het woord te verkondingen. Flyertje erbij en lachen gieren brullen met een gekke pruik op. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De vraag is: zijn de jongeren bereikt en heb je bereikt wat je wilde bereiken? Natuurlijk niet. Ja er wordt gedronken in de tent en ja er gaat er wel eens eentje over zijn nek, maar het gaat hier helemaal niet om stelselmatig uitgaans- en drinkgedrag. Daarnaast is het aantal jonge jongeren op één hand te tellen, is er grote sociale controle en wordt er geen sterke drank geschonken! Door de actie bij de Oranjevereniging te houden ontstaat tevens de indruk dat men het daar niet in de hand zou hebben. Het tegendeel is juist waar. Verkeerde tijd, verkeerde plek dus. Of juist de perfect spot? Want je kunt achteraf natuurlijk een prachtig ‘hoera in de gloria’ verhaal rondsturen.

Iedereen weet dat de echte problematiek helemaal niet gevonden wordt bij een traditioneel dorpsfeestje of evenement waar tot in de puntjes het veiligheidsplan is dichtgespijkerd. Dat is bekeerlingen zoeken op de EO-jongerendag en vragen om een kilo beenham bij de bakker. De initiatiefnemers hebben waarschijnlijk duizend redenen waarom het wel een geslaagde actie was, maar bij mij gaat het er niet in. Waar je dan wel moet zijn? Kom op zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: