Bewustwording over integriteit leidt tot meer meldingen

 foto: Martijn Beekman

Het Meldpunt Integriteit van de gemeente Den Haag heeft in 2022 meer meldingen ontvangen en geregistreerd dan het jaar ervoor (176 tegenover 121). De stijging is deels te verklaren door grotere bewustwording door de vele publieke discussies, onder meer naar aanleiding van het tv-programma The Voice of Holland en rond bekende Nederlanders. Daarnaast heeft ook de gewijzigde meldregeling per 1 januari 2022 geleid tot een stijging van het aantal meldingen; deze worden niet langer bij verschillende vertrouwenspersonen, maar bij één meldpunt geregistreerd.

Advertenties

Het ging bij de meldingen onder meer om vermoedens van ongewenste omgangsvormen (zoals grensoverschrijdend gedrag), misbruik van informatie (zoals het inkijken van niet-werk gerelateerde data) en ongepaste gedragingen in de privésfeer in strijd met de gedragscode van de gemeente (zoals ongepaste berichten op sociale media).

Burgemeester en wethouders onderschrijven de bewustwording: alle medewerkers moeten veilig kunnen werken en in geval van mogelijke integriteitsschendingen moeten zij die in alle vrijheid kunnen melden. De drempel om meldingen te doen is daarom bewust laag.

Transparant

De gemeente neemt meldingen over de schending van integriteit serieus en doet onderzoek waar nodig. De gemeente grijpt in als een medewerker van de gemeente in de fout is gegaan.

Integriteit en betrouwbaarheid zijn randvoorwaarden voor overheidshandelen. Daar hoort ook transparante verslaglegging bij, uiteraard altijd met inachtneming van de privacy.

Advertenties

De cijfers over 2022 komen uit het (openbaar) jaarverslag van het Bureau Integriteit. Het jaarverslag werd vandaag (woensdag 19 april) aangeboden aan de gemeenteraad. Het Bureau Integriteit is een centraal expertisecentrum binnen de gemeente en helpt medewerkers afgewogen beslissingen te nemen in hun werk; integer en zorgvuldig. Daarbij richt het bureau zich op 3 verschillende pijlers: bescherming, bewustwording en handhaving.

Bij 93 van de 176 meldingen in 2022 waren de vermoedens van schendingen onvoldoende concreet om verder op te pakken, of waren ze ten onrechte gemeld bij Bureau Integriteit (zoals meer algemene vragen rond dienstverlening of meldingen bedoeld voor andere organisaties). 52 meldingen zijn door de eigen leidinggevende met de betrokken medewerker besproken; waar nodig werden maatregelen genomen.

Bij 31 meldingen volgde nader onderzoek, daarvan werden er 22 in het verslagjaar afgerond. In 13 van die 22 gevallen bleek sprake van een schending van de integriteit. 9 onderzoeken waren in 2022 nog niet afgerond.

De opgelegde maatregelen bij vastgestelde schendingen varieerden van waarschuwing tot ontslag en aangifte bij de politie.

Advertenties

Vertrouwenspersonen

De grotere bewustwording over het thema integriteit leidde niet alleen tot meer meldingen, maar ook tot meer consulten bij vertrouwenspersonen (270). Bovendien eindigden in 2022 de coronamaatregelen en daarmee grotendeels het thuiswerken. De gemeente beschikt over een netwerk van in totaal 33 vertrouwenspersonen, verdeeld over verschillende diensten, plus 1 centrale en 1 externe vertrouwenspersoon.

Trainingen

Het Bureau Integriteit stimuleerde bewustwording over integriteit in 2022 met 971 trainingen en workshops waaraan ruim 2000 ambtenaren deelnamen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: