Consumenten hard geraakt door stijgende rentes: lenen tot 93% duurder in één jaar

In het afgelopen jaar zijn consumenten hard geraakt door stijgende rentes, waardoor lenen tot 103% duurder is geworden. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 16 maart 2023 opnieuw de rente verhoogd in een poging om de inflatie af te remmen, wat resulteert in hogere kosten voor zowel consumptief krediet als hypotheken.

Advertenties

Consumenten voelen de pijn: lenen tot 93% duurder

Sinds maart 2022 zit de consumptieve rente in een stevige vlucht omhoog. Zo stond de gemiddelde rente, van vijf gespecialiseerde kredietbanken (*) voor een persoonlijke lening van €50.000 in maart 2022 op 3,78% terwijl dit een jaar later is gestegen naar gemiddeld 7,7%. Dit betekent dat lenen met een consumptief krediet 93% duurder is geworden.

Grootbanken en consumptief krediet banken verhogen rentes

De verhoging van de rente is markt breed zichtbaar, zowel de specialistische kredietbanken als ook grote banken als ABN Amro, ING Bank en Rabobank hebben de rentes op consumptief krediet fors verhoogd.

Deze verhoging is duidelijk merkbaar voor consumenten. Bij de drie grote banken betaalde de consument voor een lening van €25.000 over de looptijd van 120 maanden een totale rente van €6.657. Eén jaar later zijn de rentekosten voor deze lening €10.298 rente, dit betekent een stijging van ruim 54%.

Advertenties

Bij de gespecialiseerde kredietbanken is het verschil nog groter, daar betaalde je in maart 2022 €5.080 rente voor deze lening, in april 2023 is dit gestegen naar €11.082. Een stijging van 118%!

Hypotheekrente meer dan verdubbeld in één jaar

En de hypotheekrente? In de media is de afgelopen periode al veel geschreven over de gestegen hypotheekrente. De gemiddelde rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van tien jaar bedroeg in maart 2022 2,0%, voor dezelfde hypotheek betaal je in mei 2023 4,02%. Een stijging van meer dan 100% ten opzichte van een jaar eerder. (**)

“We bevestigen dat na de stijging op 1ste hypotheken het gebruikelijk is dat de rente op een persoonlijke lening weliswaar met vertraging maar ook mee stijgt. Onze verwachting is dat de rente rond dit niveau zal blijven en mogelijk weer iets zal dalen gezien de hypotheekrente ontwikkeling.” – Jeroen (Becam.nl)

Is het einde van de rentestijging in zicht?

Gezien het feit dat de ECB toekomstige rentestijgingen niet uitsluit is de algemene verwachting dat de rente nog verder zal stijgen.

Advertenties

(*) De vijf banken die zijn opgenomen in de vergelijking zijn Qander, Defam, BNP Paribas, Lloyds, Lender & Spender.

(**) Bron: https://www.dnb.nl/statistieken/data-zoeken/#/details/deposito-s-en-leningen-van-mfi-s-aan-huishoudens-rentepercentages-gecorrigeerd-voor-breuken-maand/dataset/efba2d4e-fb53-49a8-a1fe-d5ee3263e14c/resource/8d3ccc86-8396-43b8-a18b-5ba293f01c1d

Over Becam

Becam is gespecialiseerd in het voordelig geld lenen voor consumenten. Onze volledig online werkwijze helpt de consument bij het online de beste lening vergelijken, een lening aan te vragen en met behulp van onze beveiligde mijn-omgeving ook veilig af te sluiten.

Om een verantwoorde en goedkope lening te realiseren werkt Becam samen met gespecialiseerde banken die consumptief krediet aanbieden. Daarbij bemiddelen wij tussen de consument en deze aanbieders. De gespecialiseerde krediet aanbieders bieden de laagste rente tarieven in de markt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: