Horeca heeft het zwaar door rookverbod en nasleep coronamaatregelen

Cafés in Nederland hebben het zwaar. Het aantal kroegen daalt steeds sneller. De afgelopen 10 jaar is het aantal cafés met bijna een kwart afgenomen: van 11.905 kroegen eind 2012 naar slechts 9.135 in 2023. Dit jaar zette de daling nog sterker door met maar liefst 6 procent. Dit en meer blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Advertenties

Het aantal cafés daalt gestaag sinds de invoering van het rookverbod in 2008. Dit jaar zien we echter een opvallend sterke daling van 6 procent. Maar liefst 575 bars moesten sluiten. Momenteel zijn er nog 9.135 cafés ingeschreven bij de KvK. Daan Wolff van BoldData verklaart de sterke daling als volgt: “Caféeigenaren zien hun bezoekersaantallen al jaren teruglopen. Corona en de prijsstijgingen zijn voor veel kroegen de genadeslag.”

Grootste afname in Limburg

In Limburg droogt het aantal cafés het snelst op. Hier zien we een daling van 8%. Deze provincie telt nog 900 kroegen. Kroegtijgers komen het meest aan hun trekken in Noord-Holland – hier vind je de meeste kroegen: 1.715 in totaal. Gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant met 1.680 en 1.490 cafés. In deze drie provincies samen is meer dan de helft (53%) van alle cafés gevestigd.

Advertenties

Over BoldData

We zijn marktleider in het leveren van maatwerk databases. Met onze wereldwijde database van 310 miljoen bedrijven hebben we meer dan 3.000 klanten geholpen met statistiek, onderzoek en CRM.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: