98-jarige Christina over de Tweede Wereldoorlog in Delft

Christina in gesprek met journalist Martijn Mastenbroek.

De van oorsprong Delftse Christina Kemp – van Ham woont al enige jaren in een woon- zorgcentrum in Pijnacker Zuid. De 98-jarige heeft de Tweede Wereldoorlog nog haarscherp op haar netvlies staan.

Advertenties

Ze was een pubermeisje toen de oorlog uitbrak en woonde op de Nassaulaan in Delft, vlakbij de Pauwmolen in Delfgauw. “Rijksweg A13 hield daar trouwens op. Dat kun je je nu niet meer voorstellen”, vertelde ze. Ze sprak onder andere over de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen. “Ik zat destijds op een avondschool. De dag voordat de oorloog uitbrak besloot mijn moeder mij op te halen. Ze had er geen goed gevoel bij. De volgende dag waren de Duitsers binnengevallen…” De daaropvolgende jaren waren angstig en spannend, maar het normale leven ging gek genoeg ook gewoon door.


Volg Martijn Mastenbroek ook op Instagram


Eenmaal kroop ze met haar familie door het oog van de naald. Er werd door een aantal Duitse soldaten op de deur gebonkt. “Ik had nietsvermoedend met oranje strikjes in mijn haar naar school gelopen. Gelukkig gaven deze soldaten alleen maar een waarschuwing, maar het had zomaar anders kunnen aflopen.”

Martijn, Christina en haar zoon.

Advertenties

Adolf Hitler werd door haar ouders altijd ‘die rotvent’ genoemd. “Maar je kreeg er verder niet zo heel veel van mee. Vooral in de grote steden was het een drama, zoals in Rotterdam. Ik ben er een keer gaan kijken na het bombardement. Alles was weg, dat was echt verschrikkelijk.”

De strijd tussen Oekraïne en Rusland baart haar grote zorgen. “Oorlog is dichterbij dan je denkt”, zegt ze. Christina hoopt dan ook dat mensen zich bewust blijven van de vrijheden in Nederland. Ze vindt het jammer dat jongeren niet meer zoveel bezig zijn met Tweede Wereldoorlog, maar ze begrijpt het ook wel weer: “Ze genieten gewoon.” Christina onthulde ook dat ze nog een paar weken in het verzet heeft gezeten. “Aan het einde van de oorlog heb ik nog wat spullen weggebracht naar adressen in Delft.”

Interview beluisteren
Het complete interview met Christina staat op Spotify en YouTube.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: