Laat geen geld liggen: toeslagexpert deelt tips

Ontvangt u AOW of bent u al met pensioen? Misschien heeft u recht op toeslagen, zoals zorg- en/of huurtoeslag. Want sinds dit jaar hebben meer mensen recht op toeslagen. Krijgt u al toeslagen? Check dán of uw inkomen voor 2023 nog klopt. En geef wijzigingen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Zo verkleint u de kans dat u te veel of te weinig toeslag krijgt.

Toeslagen gaan elk jaar een beetje omhoog. Maar dit jaar is er nog een extra bedrag bij gekomen. Dit is om mensen extra te helpen, want het leven is een stuk duurder geworden. Ook kunnen meer mensen toeslagen krijgen. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld bij een jaarinkomen van €32.000,- geen zorgtoeslag krijgen. Dit jaar wel, tenzij uw vermogen te hoog is.

Toch vraagt 1 op de 10 mensen van 65+ geen toeslag aan. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat ze achteraf geld moeten terugbetalen. Toeslagexpert Kimberley van Druten-Dall zegt daarover: “Dat is zonde, want toeslagen, zoals huur – en zorgtoeslag, kunnen mensen juist helpen om een deel van hun kosten te betalen.”

Van Druten-Dall geeft vijf tips om ervoor te zorgen dat u niet te veel of te weinig toeslag krijgt:

1. Maak een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening. Dat is een online formulier met vragen over bijvoorbeeld uw inkomen, vermogen, partner en huur. Na het invullen ziet u welke toeslagen u kunt krijgen. En hoeveel.

2. Vraag toeslagen aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Wist u dat u zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget kunt aanvragen tot een jaar terug? Dus blijkt uit uw proefberekening dat u in 2022 ook recht had op toeslag? Dan kunt u dit nog tot en met 1 september 2023 aanvragen.

3. Ontvangt u (straks) toeslagen? Geef veranderingen in uw leven altijd door.
Misschien verandert uw inkomen tijdens het jaar. Bijvoorbeeld doordat u bijverdient naast uw AOW. Of er verandert iets in uw leven of dat van uw partner. Bijvoorbeeld als één van jullie zorg nodig heeft. Dat heeft allemaal invloed op uw toeslagen. Geef veranderingen zo snel mogelijk door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Uw toeslag wordt dan aangepast op uw nieuwe situatie.

4. Ontvangt u meerdere toeslagen? U hoeft uw gegevens maar één keer aan te passen.
Als u een verandering heeft doorgegeven, past Dienst Toeslagen al uw toeslagen aan op uw nieuwe situatie.

5. Heeft u een toeslagpartner of – in het geval van huurtoeslag – een medebewoner? Vergeet dan niet om veranderingen in het leven van diegene ook door te geven. Dus verandert uw toeslagpartner of medebewoner bijvoorbeeld van baan? Geef dan jullie nieuwe jaarinkomen door.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: