‘Tuinbezitters moeten nu tegels wippen voor bijen, vogels en vlinders’

Na de druilerige maanden maart en april lijkt het eindelijk tijd geworden om lekker naar buiten te gaan en de tuin of balkon klaar te maken voor het voorjaar. Tegels eruit en bloemen en planten erin om zo de vogels, vlinders en insecten een handje te helpen. Want dat is gezien het grote verlies aan soorten de afgelopen decennia keihard nodig.

De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85 procent van de inheemse plant- en diersoorten in ons land verdwenen en andere soorten, waaronder veel bijen, staan onder druk. Meer groen is heel hard nodig om hen te helpen. Daarbij kan iedereen zijn steentje bijdragen door aan de slag te gaan in de eigen tuin of op het eigen balkon, want alle beetjes helpen om de beestjes te helpen. 

Groot Nationaal Park  

Nederland telt zo’n 6600 hectare particuliere tuin. Dit is een gebied dat groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naar schatting is ruim de helft van die particuliere tuinen betegeld. Hier valt dus nog veel winst te behalen. Als iedereen slechts een paar vierkante meter aan tegels zou verwijderen en hiervoor in de plaats struiken, bloemen of boompjes zou planten, maakt dit al veel verschil. 

Groene tuin biedt verkoeling  

Een groene tuin of balkon is bovendien niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid. Op tropische dagen is het in veel betegelde tuinen extreem heet. Veel mensen beseffen niet hoeveel verkoeling groen kan bieden. Het temperatuurverschil tussen een groene en een betegelde tuin op een tropische dag kan wel 15 graden zijn. Bovendien werkt het groen als een soort spons, waardoor bij hevige regenval het water goed wordt opgenomen. Natuurlijk beter voor de natuur, maar ook gewoon prettiger dan zo’n betegelde achtertuin, die telkens blank staat.    

Vieze vingers 

Onlangs is IVN Natuureducatie de ‘vieze vingers’ voorjaarscampagne gestart. Onder het motto: niet iedereen heeft groene vingers, maar iedereen kan wel vieze vingers maken, hoopt IVN zoveel mogelijk mensen aan te sporen aan de slag te gaan in de eigen tuin op het balkon.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: