PvdD: ‘Houd dierenhandel van de straat’

 In Den Haag is het nu altijd toegestaan om dieren te gebruiken bij straathandel, bijvoorbeeld bij papegaaienshows. De lokale Partij voor de Dieren wil dat hier een einde aan komt. Donderdag stemt de gemeenteraad over het voorstel van de partij om een vergunningplicht voor straathandel met dieren in te voeren. ‘De gemeente kan het gebruik van papegaaien op de boulevard van Scheveningen helaas niet verbieden. Wel kunnen we het ontmoedigen en scherper toezicht houden op het gebruik van dieren door een vergunningsplicht,’ zegt Robert Barker (PvdD).

Dankzij de Partij voor de Dieren is er al een vergunningplicht voor het gebruik van dieren bij evenementen in Den Haag. De partij wil nu ook een vergunningplicht voor het gebruik van dieren bij straathandel, aangezien dit om een vergelijkbare activiteit gaat. Via die weg kan het gebruik van dieren bij straathandel worden ontmoedigd, aldus de Partij voor de Dieren. ‘Een rijdende ijskar is nu vergunningplichtig; waarom is een kar met papegaaien dat dan niet?’ aldus Barker (PvdD).

Wetteloos
Uilenshows, levende kerststallen of rijdende kinderboerderijen, handel met dieren komt in Den Haag regelmatig voor. Terwijl vroeger straathandel vergunningsplicht was, is dat nu niet het geval. Daardoor is er volgens de partij weinig grip op het gebruik van dieren. ‘Het is ongelooflijk dat je zomaar met dieren kan slepen en er geen toezicht is op deze activiteiten. Vogels zijn geen vliegende circusattracties. Daarom moet de vergunningsplicht er komen’, vindt Robert Barker (PvdD).

Advertenties

Advies
Het voorstel van de Partij voor de Dieren is al in de Haagse raadscommissie besproken. Naar aanleiding hiervan heeft de partij extern juridisch advies ingewonnen. Uit dit advies blijkt dat een vergunningplicht prima kan. ‘Het is simpel, iedereen die op straat dieren wil gebruiken, zou eerst een vergunning moeten aanvragen. Dit zorgt voor beter toezicht en verhoogt de drempel om zomaar op straat te gaan staan met dieren’, aldus fractievoorzitter Barker (PvdD).

Donderdagmiddag wordt in de Haagse gemeenteraad over het voorstel om een vergunningsplicht voor het gebruik van dieren bij straathandel in te voeren gestemd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: