‘Elke onbekende dode is iemand die vermist wordt’

Begin dit jaar was er veel aandacht voor de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp 1953, waarbij regelmatig gesproken werd over een flinke lijst met vermisten. De politie ontving in het eerste kwartaal vervolgens 58 meldingen van mensen die hun DNA af willen staan om zo de onbekende doden een naam te kunnen geven.

Advertenties

Een deel van deze vrijwilligers komt in aanmerking voor DNA-afname, omdat zij daadwerkelijk familie zijn van iemand die nog vermist wordt. Nadat de politie zorgvuldig de familierelaties heeft onderzocht, kan straks de daadwerkelijk DNA-afname plaatsvinden. Het Nederlands Forensisch Instituut zal dan de gemaakte DNA-profielen laten opnemen en vergelijken in twee speciale databanken. Namelijk de Nederlandse DNA-databank voor vermiste personen en de internationale DNA-databank I-Familia.

Onbekende personen

Eerst even terug in de tijd. Met in het achterhoofd dat elke onbekende dode een vermist persoon is, startten in 2013 de afdelingen forensische opsporing en vermiste personen van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant de zoektocht naar vermisten van de Watersnoodramp 1953. In datzelfde jaar werden meer dan dertig graven geopend van onbekende personen, zogenaamde nomen nescio’s, die omkwamen op 1 februari 1953 ten gevolge van de watersnoodramp in Zuid-West Nederland.

Verwantschapsonderzoek

Naarmate de jaren waren verstreken bleken lang niet alle onbekende doden een naam te hebben gekregen ondanks vele vergelijkingen die al werden gedaan. Een verdere doorontwikkeling in DNA- Verwantschapsonderzoek zorgt hopelijk voor nieuwe kansen. Des temeer reden om begin 2023, zeventig jaar na de ramp, nog een ultieme poging te doen om verwanten alsnog te koppelen aan de onbekende doden van deze ramp. Het doel van de politie is om alle onbekende doden hun naam weer terug te geven en thuis te brengen bij hun families.

Advertenties

Aanvullende informatie

Dit jaar kreeg de politie 58 aanmeldingen van mensen die hun DNA af willen staan. De politie richt zich tijdens dit proces alleen op mensen, waarbij is gebleken dat ze daadwerkelijk verwant zijn met een vermiste van de Watersnoodramp. Mensen die niet een specifiek familielid missen, zijn hartelijk bedankt voor hun goede wil. Er kan nu nog niet worden gezegd van hoeveel mensen straks daadwerkelijk DNA materiaal wordt veiliggesteld. De politie doet nauwkeurig onderzoek naar de familierelaties en dat kost tijd. Veel mensen moeten namelijk nog aanvullende informatie aanleveren, zoals een stamboom van de familie.

Capaciteit

De mensen die wel verwant zijn aan een vermiste ontvangen de aankomende periode een brief met daarin de oproep voor en uitleg over de DNA-afname. Overigens zal per deelnemer gekeken worden hoe de DNA-afname zal verlopen. Omdat de hedendaagse criminaliteit ook de nodige capaciteit vraagt van de politie zal de planning en uitvoering van de DNA-afnamen mogelijk nog enige tijd in beslag nemen. Tijd en zorgvuldigheid is in deze ultieme poging van groot belang. 

Advertenties

Oproep

De politie vindt het belangrijk om te benoemen dat mensen zich nog steeds kunnen aanmelden, mits zij in de eerste of tweede lijn nog steeds een broer of zus, vader of moeder, opa of oma kwijt zijn. Heb je dus eerdere berichtgeving gemist, maar mis je wél iemand in de familie naar aanleiding van de Watersnoodramp, laat het de politie dan alsnog weten via emailadres: aanmelden.zeeland-west-brabant@politie.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: