Omslag op woningmarkt: overbieden voor alle woningtypen verleden tijd

Jarenlang was het volstrekt normaal om boven de vraagprijs te bieden. Op het hoogtepunt werd voor sommige woningtypen gemiddeld zelfs meer dan 10% overboden. Deze trend is nu compleet omgeslagen, blijkt uit de recentste analyse van de woningmarkt door Ortec Finance: in februari bereikten de gemiddelde overbiedingen voor het eerst sinds maart 2018 het nulpunt. Bovendien was in februari voor het eerst in lange tijd sprake van een prijsdaling op jaarbasis.

Advertenties

Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen steeds meer omlaag. Afgelopen februari werd gemiddeld op geen enkel woningtype meer overboden, bij vrijstaande woningen was de gemiddelde bieding zelfs minder dan de vraagprijs. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar. De kentering is in onderstaande grafiek goed zichtbaar aan de knik, gevolgd door een steile lijn naar beneden:

Gemiddeld percentage overbiedingen voor appartementen, hoek-, tussen-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Advertenties

5 jaar van overbiedingen
Het overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer werd betaald dan de vraagprijs. De tussenwoningen volgden in januari 2020, de hoekwoningen in mei van datzelfde jaar en in november de twee-onder-een-kapwoningen. Het laatste woningtype, de vrijstaande woning, volgde nog geen jaar later, in juli 2021.

Advertenties

De stijgende overbiedingen bereikten in december 2021 hun top. Gemiddeld werd in Nederland toen 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld weer omlaag, om in februari 2023 het nulpunt te bereiken. Daarmee is een einde gekomen aan bijna vijf jaar van overbiedingen.

Nu ook prijsdaling op jaarbasis

Ook andere ontwikkelingen op de woningmarkt volgden een negatieve trend. In februari daalde de gemiddelde huizenprijs 0,62%: precies twee keer zoveel als in januari. Zoals de grafiek van het indexcijfer hieronder laat zien, was de gemiddelde huizenprijs in januari 2023 terug op het niveau van een jaar eerder. In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03% ten opzichte van februari 2022.

Indexcijfer: huizenprijzen beneden niveau jaar geleden.

Laagste aantal transacties in 3 jaar
In februari werden minder dan 12.000 woningtransacties geregistreerd, het laagste aantal in drie jaar tijd. Ten opzichte van januari betreft dit een afname van bijna 10%; ten opzichte van februari vorig jaar is de afname zelfs bijna 16%. De Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij met interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.

Advertenties

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt

Over Real Estate Valuation
Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers in Nederland gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering.

Advertenties

Over Ortec Finance
Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com


Advertenties
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: