Zuid-Holland heeft gemiddeld minste jongeren met autorijbewijs

In Zuid-Holland wonen gemiddeld de minste inwoners van onder de achttien jaar met een autorijbewijs. Dit komt naar voren uit een analyse van Moby op basis van gegevens van het CBS.

Advertenties

Het mobiliteitsplatform deed onderzoek naar rijbewijzen in Nederland. In Zeeland zijn de meeste jongeren in het bezit van een autorijbewijs. Limburg volgt achter Zeeland op de tweede plaats. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het verschil met andere provincies wel te verklaren. “In de Randstad bijvoorbeeld is beter openbaar vervoer beschikbaar. Daarnaast zijn de afstanden korter tussen huis en voorzieningen, waardoor fietsen of lopen een betere optie is. Ook de hoge parkeertarieven en de kosten van parkeervergunningen in de stedelijke gebieden spelen hierbij een rol.”

Jong en oud in het verkeer
In Zeeland zijn gemiddeld de meeste jongeren in het bezit van een autorijbewijs. Limburg volgt achter Zeeland op de tweede plaats. In Zuid-Holland en Groningen wonen gemiddeld de minste jonge rijbewijshouders. “Wat mij opvalt is dat de jeugd de aanschaf van een auto uitstelt, terwijl het aantal rijbewijzen alleen maar toeneemt. Kennelijk wil de jeugd op den duur alsnog wel een auto kopen”, vervolgt de verkeersexpert.

Advertenties

En hoe zit het met de ouderen in ons land? In Drenthe zijn de meeste 75+ers in het bezit van een rijbewijs. Overijssel en Gelderland volgen Drenthe op die ranglijst. In Zuid-Holland en Limburg vind je de minste 75+ers met een autorijbewijs.

Advertenties

Forse stijging aantal rijscholen
In Nederland is het aantal rijscholen in de afgelopen tien jaar met 11% gestegen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In bijna alle provincies is die stijging te zien. Alleen in Groningen (-3%) en Limburg (-4%) daalde het aantal rijscholen. Wat opvalt is dat in Friesland de meeste nieuwe rijscholen zijn: maar liefst 23% meer ten opzichte van tien jaar geleden.

De volledige onderzoeksresultaten en het overzicht per provincie zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: