Onderzoek: Vorig jaar bijna 43.000 keer bezwaar tegen de WOZ-waarde in Zuid-Holland

Vorig jaar werd in Zuid-Holland bijna 43.000 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Naar verhouding ligt het aantal bezwaarmakers in Zuid-Holland 18,2% lager dan het landelijk gemiddelde. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Het vaakst werd WOZ-bezwaar gemaakt door inwoners van Den Haag, Rotterdam en Leiden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer. 

Advertenties

Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Je kunt dan tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. Bekijk hier tot welke datum er nog bezwaar kan worden ingediend in jouw gemeente.

Hoe hoger stijging van de WOZ, hoe meer bezwaren
Is de WOZ stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10%. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5% werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde. 

Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: “Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt. 

Advertenties

De top 5 gemeenten met de meeste bezwaren
De gemeente Den Haag is koploper bezwaar maken. Door 8.030 woningeigenaren werd hier vorig jaar de WOZ-waarde betwist. De top 5 gemeenten in Zuid-Holland waar het vaakst bezwaar werd gemaakt:

  1. Den Haag: 8.030 keer bezwaar aangetekend
  2. Rotterdam: 5.746 keer bezwaar aangetekend
  3. Leiden: 2.464 keer bezwaar aangetekend
  4. Zoetermeer: 1.870 keer bezwaar aangetekend
  5. Dordrecht: 1.350 keer bezwaar aangetekend

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Op de onderzoekspagina vind je alle cijfers over het aantal bezwaren en de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/stijging-bezwaren-2022 

Belastingverlaging weegt niet op tegen WOZ-stijging
Bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Zuid-Hollanders gemiddeld € 21,26 meer OZB dan een jaar eerder. 

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Oegstgeest de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier €162,85 meer dan vorig jaar. In geen enkele gemeente in heel Nederland is deze stijging zo sterk. Ook in Bodegraven-Reeuwijk (+ €98,31) en Alblasserdam (+ €96,75) leggen woningeigenaren in 2023 veel meer neer voor de onroerendezaakbelasting. 

Advertenties

WOZ wordt gebruikt voor meerdere belastingen 
De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten. 

Hypotheekexpert Marga Lankreijer: “Na ontvangst van de nieuwe WOZ-waarde heeft een woningeigenaar zes weken de tijd om bezwaar te maken. Goed om te weten: een hogere WOZ hoeft niet per se nadelig te zijn. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Let op, dit kan niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: