Toerisme Vietnam lijdt onder nieuwe visumregels

Toeristen en zakenreizigers konden voor de coronapandemie zonder visum naar Vietnam reizen, omdat het ook nog bij aankomst kon worden verkregen. Deze regeling werd opgeschort nadat Vietnam in 2020 vanwege de coronapandemie haar deuren sloot. Sindsdien is het niet meer mogelijk om een visum bij aankomst in Vietnam te verkrijgen en moeten reizigers ook in 2023 voor vertrek een visum voor Vietnam aanvragen. Dit zorgt voor veel problemen onder reizigers en zorgt voor een tragere terugkeer van toeristen.

Advertenties

Jarenlang had Vietnam een visa on arrival (VOA) dat reizigers na aankomst konden verkrijgen. Zo hoefden reizigers niet voor vertrek een visum te regelen. Sinds de uitbraak van COVID-19 in 2019 zijn de visumregels voor Vietnam sterk gewijzigd. Vietnam schafte in maart 2020, toen het zijn deuren sloot voor internationale toeristen vanwege de coronapandemie, het visum bij aankomst op. Ook nadat de grenzen van Vietnam in 2022 weer geopend werden voor internationale toeristen is het voor reizigers niet mogelijk om een visum bij aankomst te verkrijgen. Sindsdien moeten reizigers hun visum al meerdere dagen voor vertrek aanvragen en mag men maximaal 30 dagen in het land verblijven.

De Vietnamese immigratiedienst heeft nooit officieel aangekondigd dat het VOA zou worden afgeschaft. Er worden er sinds de heropening van de grenzen simpelweg geen meer toegekend. De immigratiedienst heeft ook niet bevestigd of ontkend of het VOA nog zal terugkeren, maar het lijkt er niet op dat dat nog zal gebeuren.

Advertenties

Veel reizigers onaangenaam verrast
Voor visumbureaus zoals VisumBuitenland.nl is het gebruikelijk om visumaanvragen tegen een toeslag met spoed te verwerken. Er is momenteel een duidelijke stijging te zien in het aantal visumaanvragen voor Vietnam dat met spoed wordt ingediend. Pleun Leijten, manager bij VisumBuitenland.nl: “We worden elke dag door klanten gebeld die last minute een e-visum nodig hebben, vaak omdat ze niet wisten dat het VOA niet meer aangeboden wordt.” Ze voegt hieraan toe dat het feit dat het VOA niet meer beschikbaar is, heeft geleid tot langere wachttijden voor het verkrijgen van het e-visum.

Toerisme herstelt sneller in buurlanden Vietnam
De afschaffing van het VOA, heeft grote gevolgen voor de toeristische sector van Vietnam. In 2022 reisden slechts 3,6 miljoen toeristen naar het land; 80% minder dan in 2019. Buurlanden Thailand en Cambodja zagen het aantal inkomende toeristen sneller herstellen. In 2022 was het aantal toeristen in Thailand alweer op 28% van het aantal in 2019 en in Cambodja bedroeg dit getal 35%.

Advertenties

Daling in het aantal inkomende toeristen in 2022 ten opzichte van 2019:

Vietnam: 80% (van 18 miljoen in 2019 naar 3,6 miljoen in 2022)

Thailand: 72% (van 40 miljoen in 2019 naar 11,15 miljoen in 2022)

Cambodja: 65% (van 6,6 miljoen in 2019 naar 2,3 miljoen in 2022)

Deze getallen zijn verrassend, aangezien het toerisme in Vietnam van 2015 tot 2019 een ongekende groei meemaakte. Terwijl het aantal internationale toeristen naar Vietnam in die periode meer dan verdubbelde, groeide het aantal internationale toeristen naar Thailand en Cambodja in dezelfde periode met ‘slechts’ 30-40%. Het is dan ook niet verrassend dat verschillende partijen en bedrijven in Vietnam er bij de overheid op aandringen de visumvoorschriften te versoepelen, zodat de toeristische sector eindelijk kan herstellen van de negatieve gevolgen van de coronapandemie.

Advertenties

VisumBuitenland.nl
VisumBuitenland.nl is een visumbureau gespecialiseerd in de verwerking van aanvragen voor elektronische reisvergunningen. Omdat visumaanvragen meestal bij immigratiediensten in het buitenland en in een vreemde taal moeten worden ingediend, is dit voor veel reizigers een ingewikkelde procedure. Door middel van technische oplossingen en persoonlijke steun zorgt VisumBuitenland.nl ervoor dat het aanvragen van een visum net zo eenvoudig wordt als het bestellen van een pizza.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: