Consument investeerde 11,3 miljard euro in duurzamere woning

Nederlandse huishoudens hebben in 2022 €11,3 miljard besteed aan het verduurzamen van hun woning. Zij gaven het meeste uit aan de productcategorieën zonne- en windenergie (38%) en isolatie (37%). In totaal hebben 4,8 miljoen huishoudens minimaal één duurzame aanpassing gedaan. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

Advertenties

85% werd uitbesteed
In een jaar tijd werd door Nederlandse huishoudens €11,3 miljard besteed aan het verduurzamen van hun woningen. Hiervan werd €9,6 miljard (85%) uitbesteed aan derden. De overige €1,7 miljard (15%) ging naar aanpassingen die de consument zelf uitvoerde. Zaken die men vaak uitbesteed zijn het plaatsen van zonnepanelen (93%), isolatie (86%) en ventilatie (85%). Energiezuinige verlichting plaatst men daarentegen vaak zelf (91%).

75% aan energie én isolatie
Het meeste werd besteed aan zonne- en windenergie, 38% van de bestedingen ging naar deze categorie. Er werd nagenoeg evenveel besteed aan isolatie (37%). Op ruime afstand volgt verduurzaming van de verwarming (19%). De productcategorieën verlichting (4%) en waterbesparing (2%) pakken een relatief klein deel van de bestedingen omdat de consument deze vaak zelf uitvoert.

Afbeelding_verdeling_bestedingen

5 miljoen woningen verduurzaamd
In 2022 heeft 59% van de Nederlandse huishoudens minimaal één aanpassing gedaan om hun woning te verduurzamen. Dat komt neer op 4,8 miljoen huishoudens. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021 (4,2 miljoen) en 2020 (4 miljoen). Gemiddeld worden er ook meer aanpassingen gedaan per woning dan een jaar eerder (4,5 versus 4,1). In totaal zijn er in 2022 4 miljoen meer aanpassingen gedaan dan in 2021. Mede door het gestegen aantal aanpassingen is de totaalmarkt gegroeid van €8,6 miljard in 2021 naar €11,3 miljard in 2022.

Over Multiscope
Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

De resultaten in dit persbericht komen uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek naar energie, isolatie, verwarming, ventilatie en besparing. In het onderzoek zijn 5.080 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: