Beter energielabel zorgt voor steeds grotere prijsverschillen op woningmarkt

Het afgelopen jaar stond de woningmarkt in het teken van energieprijzen en een daling van de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal. Juiste Makelaar heeft onderzoek gedaan naar de invloed van energielabels op de vraagprijs en welke regio’s hier goed bij presteren. In 2022 is het prijsverschil tussen een duurzame en niet-duurzame woning groter geworden, het verschil is toegenomen met 250% per vierkante meter.

Advertenties

Minder interesse in energieverslindende woningen
In 2022 is er een sterke daling waargenomen in het aantal woningtransacties met energielabel E, F of G. In het eerste kwartaal had 24% van de woningtransacties een van deze energielabels, terwijl dit in het laatste kwartaal was gedaald tot slechts 19%. Daarentegen was er een stijging te zien bij woningen met energielabel A, van 23% in het eerste kwartaal naar 26% in het laatste kwartaal.

Omdat de energieprijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen is een huis met een slecht energielabel minder waard geworden. Zo is de gemiddelde vraagprijs van een woning in 2022 met een energielabel G met 14% gedaald. Opvallend genoeg zijn de vraagprijzen van woningen met een energielabel A of hoger met 1% zijn gestegen.

Prijsverschillen per vierkante meter tussen energielabels loopt op
Wat opvalt is dat de vierkante meterprijs van woningen met een energielabel A gestegen is. Terwijl de vraagprijzen van woningen met energielabel G flink gedaald zijn. In het eerste kwartaal van afgelopen jaar was het verschil tussen een energielabel A en G nog € 186 per m2. Terwijl in het vierde kwartaal dit verschil maar liefst € 497 per vierkante meter was.

Advertenties

Een woning met energielabel A is gemiddeld 20 vierkante meter groter dan een woning met label E, F of G. Dit zorgt voor extra grote prijsverschillen in de vraagprijzen. Het is niet alleen dat een woning met een slecht energielabel voor een minder hoge verkoopprijs verkoopt, maar het duurt ook 8 dagen langer.

Verduurzamen loont op de woningmarkt
Het verduurzamen van een woning blijkt niet alleen interessant te zijn voor de energierekening, zo blijkt. In het onderzoek van Juiste Makelaar komt naar voren dat verduurzamen loont. De prijsverschillen van woningen met een energielabel A en energielabel G is erg groot. Per provincie verschillen de prijzen. Een van de redenen hiervan is de gemiddelde bouwjaar van woningen in iedere provincie.

Advertenties

Prijsverschil energielabel A versus G

Drenthe € 82.000

Flevoland € 231.000

Friesland € 142.000

Gelderland € 2.000

Groningen € 134.000

Limburg € 101.000

Noord-Brabant € 55.000

Noord-Holland € 32.000

Overijssel € 97.000

Utrecht € -18.000

Zeeland € 150.000

Zuid-Holland € 142.000

Almere meest duurzame gemeente, Simpelveld minst duurzaam
Het is opvallend dat de top 10 van meest duurzame gemeenten in 2022 allemaal gemeenten betreffen waarvan het gemiddelde bouwjaar van woningen tussen 1990 en 2000 ligt. Daarentegen bevinden de minst duurzame gemeenten zich in een gemiddeld bouwjaar tussen 1945 en 1960. Tijdens deze periode stond woningbouw vooral in het teken van wederopbouw, waarbij snelheid van essentieel belang was.

Een groot verschil tussen een duurzame en een niet-duurzame gemeente is de gemiddelde verkooptijd van woningen. Bij een duurzame gemeente is het gemiddelde aantal dagen tot verkoop 31 dagen, terwijl het bij de niet-duurzame gemeente op 42 dagen tot verkoop is.

De gemiddelde vierkante meterprijs van de top 10 duurzame gemeenten is gelijk aan de meterprijzen van energielabel A, namelijk € 3.950 per vierkante meter. Woningen met een slecht energielabel werden hard geraakt in 2022. De gemiddelde vraagprijs van dit type woning daalde met 14%.

Advertenties

Flevoland koploper in duurzame woningverkoop
Niet geheel verrassend is Flevoland de meest duurzame provincie, gebaseerd op het aantal verkochte woningen in 2022. Ongeveer de helft van alle woningen die verkocht zijn hadden een energielabel A of beter. Slechts 2% in deze hele provincie heeft een slecht energielabel E, F of G. “Dit komt niet omdat deze provincie voorop ligt met het verduurzamen van de bestaande bouw, maar omdat alle woningen relatief nieuw zijn. Het gemiddelde bouwjaar van verkochte woningen in Flevoland is 1998.” aldus Youp Strietman van vergelijkingsdienst Juiste Makelaar.

Het landelijke gemiddelde per provincie is 24% met een energielabel A of hoger en 21% met een slecht energielabel. In de minst duurzame provincie Limburg hadden 28% van de verkochte woningen een energielabel van E, F of G. Slechts 15% van de verkochte woningen had een energielabel A of beter.

Benieuwd naar het hele onderzoek inclusief rapportage? Bekijk dit hier

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: