Miljoenen Nederlanders slachtoffer Neighbor spoofing

Vorig jaar is het aantal spam calls wereldwijd met maar liefst 325% gestegen tot 85 miljard. Bovendien was de schade door deze neptelefoontjes in Nederland minstens 1,7 miljoen euro

In 2021 zei meer dan twee op de drie (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden ten minste één telefoontje te hebben ontvangen dat (waarschijnlijk) van een oplichter afkomstig was. Deskundigen zeggen dat het toenemende aantal spam calls in verband kan worden gebracht met neighbor spoofing, een nieuwe techniek die criminelen gebruiken om hun identiteit te maskeren.

Advertenties

‘Neighbor spoofing’ houdt in dat oplichters telefoonnummers gebruiken die er betrouwbaar uitzien, zodat mensen de oproep beantwoorden en de beller makkelijker vertrouwen. Het telefoonnummer kan als prefix het netnummer van het slachtoffer hebben of eruitzien als het nummer van een plaatselijk bedrijf, of zelfs van een bekende. Wanneer de slachtoffers de oproep beantwoorden, proberen de oplichters ze over te halen persoonlijke informatie te delen of een bepaalde actie uit te voeren, zoals het overmaken van geld”, zegt Daniel Markuson, cybersecurity-expert bij NordVPN.

Zo werkt neighbor spoofing 

Je zal misschien denken dat deze oplichters makkelijk te herkennen zijn, maar criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om gebruikers te verleiden hun geld weg te geven. 

Een perfect voorbeeld van neighbor spoofing is het verhaal van Caitlin Montgomery. Ze werd benaderd door een oplichter die zich voordeed als een medewerker van Chase Bank en kreeg tijdens het gesprek te horen dat haar bankrekening was gecompromitteerd. Ze kreeg ook te horen dat iemand 2.000 dollar van haar rekening had gestolen. Om deze actie ongedaan te maken, moest ze een app genaamd Zelle installeren. De volgende dag nam Montgomery rechtstreeks contact op met de bank via het nummer op de website om te zien of het probleem was opgelost. De bank wist niets over haar probleem, dus Caitlin besefte al snel dat ze was opgelicht. De crimineel had het telefoonnummer van de bank vervalst en Montgomery misleid om hem via Zelle tweeduizend dollar over te maken.  

Telefoonnummer spoofing, of vervalsing, is in de meeste landen niet illegaal. Verschillende instanties en organisaties gebruiken het om hun nummers te verbergen. Maar dezelfde techniek wordt door scammers gebruikt om gebruikers te laten geloven dat ze met een legitieme vertegenwoordiger van een bedrijf praten.

“Helaas is Caitlin Montgomery niet het eerste slachtoffer dat door middel van neighbor spoofing is opgelicht. Dat is precies waarom we de bewustwording rond dit onderwerp moeten vergroten”, zegt Daniel Markuson. 

Zo voorkom je neighbor spoofing

  • Controleer of je telefoonprovider blokkeeropties biedt. Sommige providers hebben een lijst met nummers die door oplichters worden gebruikt, en kunnen hun gebruikers daartegen beschermen. Als je een scam call ontvangt, kun je individuele bellers ook rapporteren of blokkeren. Er zijn ook apps voor het blokkeren van nummers beschikbaar. Maar omdat oplichters vaak meerdere nummers gebruiken, is het blokkeren van één nummer meestal niet voldoende.
     
  • Beantwoord geen oproepen van onbekende nummers (ook niet als ze een bekend netnummer bevatten). Een legitieme beller kan een voicemail achterlaten of een ander communicatiekanaal gebruiken als hij iets belangrijks te zeggen heeft. Als je een verdacht telefoontje krijgt van een bedrijf of een overheidsinstelling, kun je ze altijd zelf bellen om na te vragen of ze geprobeerd hebben om contact met je op te nemen.

Wat moet je doen als je een scam call hebt beantwoord

“Als je een oproep beantwoordt en je realiseert dat deze frauduleus is, kun je het beste meteen ophangen. Het heeft geen zin om een gesprek aan te gaan met oplichters, omdat hun enige doel is informatie van je te stelen”, zegt Daniel Markuson.

Denk je daarentegen dat de oproep legitiem is, maar ben je er niet helemaal zeker van? Deel dan nooit gevoelige informatie en voer geen handelingen uit waar de beller om vraagt. Je kunt het bedrijf of de organisatie altijd terugbellen om te controleren of de oproep echt was. Ervaren oplichters kunnen de toon en de manieren van legitieme klantvertegenwoordigers imiteren en zeer overtuigend klinken.

Vergeet ten slotte niet de frauduleuze oproep die je hebt ontvangen te melden. Het melden van een oproep aan de lokale autoriteiten of je provider kan voorkomen dat andere gebruikers slachtoffer worden.

OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door miljoenen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt Double VPN-encryptie, Onion Over VPN en gegarandeerde privacy omdat het bedrijf je gegevens niet verzamelt. Eén van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, een functie die kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt één van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5.000 servers in 60 landen wereldwijd. Voor meer informatie: http://nordvpn.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: