Met de auto weg in de voorjaarsvakantie? Doe voor vertrek de bandencheck

Zaterdag 25 februari begint de voorjaarsvakantie in Zuid-Holland. Ga je op wintersport met de auto? Of eropuit met de kinderen? Dan wil je natuurlijk zo veilig, zuinig en relaxt mogelijk rijden. De banden van je auto zijn hierbij heel belangrijk. Dus doe voor vertrek de bandencheck.

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Ze bepalen voor een groot deel de rijprestatie. Of je nu naar Oostenrijk rijdt of naar de dierentuin: check altijd eerst even de banden. Dit doe je snel in drie stappen:

 1. Check of je de juiste banden hebt
  Winterbanden of vierseizoenenbanden (all-season)? Of toch zomerbanden? Het is handig om te checken welke banden je hebt. En of je misschien andere banden nodig hebt. Want in veel wintersportlanden zijn officiële winterbanden met een sneeuwvloksymbool verplicht.

  Er zijn een paar belangrijke richtlijnen voor de bandenkeuze:

  – Als de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden daalt zijn winterbanden de veiligste optie.
  – Is de gemiddelde temperatuur boven de 7 graden? Dan kan je beter omwisselen naar zomerbanden.
  – Als je kiest voor vierseizoenenbanden hoef je niet te wisselen. Maar bij lage temperaturen, vorst en sneeuw presteren winterbanden duidelijk beter.

Tip: koop je nieuwe banden? Kijk dan goed naar het bandenlabel. Dit vertelt je hoe zuinig de banden zijn, hoeveel grip de banden hebben bij een nat wegdek en hoeveel geluid de banden maken. Als de banden geschikt zijn voor sneeuw en ijs staat ook het sneeuwvloksymbool op het bandenlabel.

 1. Check of de banden nog goed zijn
  Rij je op de juiste banden? Controleer dan of ze nog in goede staat zijn. Check de banden op scheurtjes, bobbels en schade doordat je bijvoorbeeld over een spijker of hout bent heen gereden. Zijn ze beschadigd? Vervang ze dan zo snel mogelijk of laat ze repareren. Dat is wel zo veilig. Het is ook belangrijk dat de banden nog voldoende profieldiepte hebben. Daarmee verklein je de kans dat je op een nat wegdek de controle over je auto verliest.

Tip: Je checkt snel of de profieldiepte nog voldoende is. Zet bij een zomerband een 1 euromunt in de groeven van je band. Zie je vanaf de zijkant de gouden rand? Dan is de profieldiepte onvoldoende en vervang je de banden zo snel mogelijk. Heb je winterbanden? Gebruikt dan voor het checken van de profieldiepte een 2 euromunt. Winterbanden moeten namelijk een dieper profiel hebben.

 1. Check de bandenspanning
  Meer dan de helft van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning. Dat komt doordat autobanden vanzelf langzaam leeglopen en je dit niet direct in de gaten hebt als je rijdt. Controleer tenminste één keer in de twee maanden je bandenspanning. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger en relaxter. Je verbruikt ook minder brandstof én je banden gaan langer mee. Dit kan wel tot €100 per jaar schelen. Als de bandenspanning te laag is, heb je minder grip op de weg, remt je auto minder goed en heb je meer kans op een klapband.

De juiste spanning voor de banden onder jouw auto vind je:

– in het instructieboekje.
– op een sticker aan de binnenkant van de deur of tankklepje.
– op watismijnbandenspanning.nl.

Tip: Er zijn verschillende maten banden. Kies de adviesspanning voor de maat van jouw banden. De bandenmaat staat op de zijkant van de banden.

Tip: De adviesspanning geldt voor koude banden. Check de spanning van jouw banden daarom voor het rijden. Heb je meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.

Lekker op weg
Bandencheck gedaan? Dan ben je klaar voor vertrek. Vergeet niet om ook de handige hulpsystemen in je auto te gebruiken om nóg zuiniger en relaxter te rijden:

– Zet de cruise control aan als je langere tijd veilig kunt doorrijden.
– Zet de ECO-modus aan.
– Zet het start-stopsysteem aan. Of zet de motor uit als je verwacht langer stil te staan, bijvoorbeeld als de brug open staat.
– Volg de schakelindicator of schakel bij 2000 toeren naar een hogere versnelling.

Door zuiniger te rijden, bespaar je geld en stoot je minder CO2 uit. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om zuiniger te rijden vind je op lekkeropweg.nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: