‘Ruimteschip Aarde’ met André Kuipers

In deze 6-delige documentaireserie Ruimteschip Aarde neemt astronaut André Kuipers ons mee in het magische gevoel dat je krijgt als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Een unieke blik op Nederland, met indrukwekkende natuurbeelden, nooit eerder vertoonde ruimtebeelden en verhalen van bevlogen natuurliefhebbers. Met Kim van Kooten als verteller draait het in aflevering 1 om ‘licht’. Nederland is een van de lichtste plekken op aarde waarvan het Westland het meest verlichte gebied is van ons land. Zodra de zon achter de horizon verdwijnt, springt in ons land het licht aan. Is het tijd om het licht wat vaker uit te laten? Ruimteschip Aarde is vanaf woensdag 22 februari om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Advertenties

Licht is ontzettend belangrijk voor de mens. Wij zijn geen nachtdieren en gebruiken licht op zoveel manieren. We hebben de zon niet alleen nodig als energiebron, maar ook om maximaal te kunnen functioneren. ‘s Nachts kunnen wij niet veel als mens, dus zetten wij massaal de lichten aan als het donker wordt. Vroeger was dat anders. “Ontelbare wezens op aarde moeten wennen aan de introductie van kunstlicht. Hun levens zijn afgestemd op duisternis en daglicht. Kunstlicht heeft een enorme impact op de natuurlijke balans”, aldus André Kuipers. Nederland is een van de lichtste plekken op aarde, maar hoe heeft het zover kunnen komen?

André Kuipers duikt in de eerste aflevering samen met andere experts in de wereld van licht. Vanuit verschillende perspectieven wordt het thema belicht, van het gebruik van kunstlicht tot de impact en het belang van de zon. Zo vertelt André Kuipers over licht en bliksem vanuit de ruimte en bioloog Auke-Florian Hiemstra en ecoloog Kamiel Spoelstra komen aan het woord over de effecten van kunstlicht op de natuur. Ook ziet de kijker hoe kunstlicht invloed heeft op de paringsdans van glimwormen en de paddentrek op de Veluwe. En hoe het model Xueli Abbing, die geboren werd met albinisme, last heeft van een teveel aan licht. Voor haar werk moet ze omgaan met het flitslicht van de fotocamera. Haar favoriete moment van de dag: als het schemert en ze langs de kade loopt in haar woonplaats Rotterdam.

Advertenties

Ook andere vragen komen aan bod. Wat voor negatieve en positieve effecten hebben de zon en de sterren op ons als mens? Wat is de invloed van het kunstlicht van al onze mobieltjes? En wat zou er gebeuren als er geen licht meer zou zijn? Waar vinden we de donkerste plekken in ons koninkrijk? Ook ziet de kijker een stukje historie, onder meer over de creatie van de telescoop en de vuurtoren van Terschelling.

Over Ruimteschip Aarde
In de zesdelige documentaireserie Ruimteschip Aarde werpt astronaut André Kuipers samen met andere experts en verteller Kim van Kooten een unieke blik op Nederland en onze natuur. Het magische gevoel waarmee hij terugkeerde op aarde wil hij doorgeven aan een groot publiek. De high end documentaireserie zoomt in op onze leefwereld en zit boordevol fascinerende ruimte-, satelliet- en natuurbeelden. Ook zijn bijzondere verhalen te zien van het complexe, maar prachtige ecosysteem van dieren, planten en mensen. “Wij zijn onderdeel van de natuur, alles hangt met elkaar samen. Als je je dat realiseert ga je misschien, net als ik, anders naar de aarde kijken”, aldus André Kuipers.

Thema’s Ruimteschip Aarde 
De andere thema’s die aan bod komen in de aankomende afleveringen van Ruimteschip Aarde zijn water, bodem, lucht, natuur en de mens. Via deze thema’s wordt het unieke en complexe ecosysteem getoond op een manier die we nog niet kennen.  

Postcodetool 
Speciaal voor Ruimteschip Aarde is een innovatieve online tool ontwikkeld waarmee satellietdata wordt gekoppeld aan postcodes. Zo is het mogelijk om per thema in te zoomen vanuit de ruimte tot in je eigen woning. Op deze manier kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw adres te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt en hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt. In deze tool zijn maar liefst elf miljoen gebouwen in 3D opgenomen. Ook staan er veel tips en weetjes in. De 3D-tool is vanaf nu beschikbaar via de website ruimteschipaarde.kro-ncrv.nl.

Advertenties

Ruimteschip Aarde is geregisseerd door Teddy Cherim (showrunner), Basha de Bruijn en Safi Graauw. De docuserie is een co-productie van mediabedrijf Scenery en KRO-NCRV. 

Ruimteschip Aarde, vanaf woensdag 22 februari t/m 5 april wekelijks* om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Vanaf 22 februari is de complete serie te zien op NPO Plus.

*Op 15 maart geen uitzending, wegens de Provinciale Staten verkiezingen. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: