De meest voorkomende dromen in Nederland

De droom van ieder mens is uniek, want hij verschijnt op basis van een subjectieve ervaring en de omringende wereld. Toch kan het niet anders dan verbazing wekken dat iedereen, overal, vaak dromen heeft die veel gemeen hebben. De interpretatie van dromen heeft zijn wortels in vroege beschavingen, maar kreeg de grootste verspreiding binnen en invloed op de wereldcultuur dankzij Freud.

Bij Rentola.nl raakten we geïnteresseerd in wat voor soort dromen mensen in verschillende delen van de wereld hebben en wat deze dromen betekenen. Dus onderzochten we welke beelden en symbolen mensen overal ter wereld via Google bekijken. We keken ook wat de meest voorkomende dromen zouden kunnen betekenen. Blijf dus zeker lezen om te zien wat we gevonden hebben!

De meest voorkomende droom in de wereld is Slangen

Dromen over slangen. Slangen kropen in de dromen van mensen uit bijna een derde van alle landen waarover informatie bestaat. Mensen uit die landen dromen het vaakst over slangen dan over welk ander onderwerp dan ook. Dit komt dan ook het vaakst voor in meer dan 1/3 van de landen die we onderzochten (54 van de 164). Slangendromen zijn vooral “populair” in Oost-Europa en delen van Azië en Afrika.  

Dromen over tanden zijn de tweede meest voorkomende droom in de wereld en staat in 22 landen – vooral in de Noordse landen – op nummer één.

De meest voorkomende dromen in Nederland

De volgende grafieken illustreren de top 14 van meest voorkomende dromen in Nederland. Met name dromen over zwangerschap komen in Nederland vaker voor dan welk ander type droom dan ook.

Dromen dat je zwanger bent kan symbool staan voor een aspect van jezelf of een aspect van jouw persoonlijke leven dat groeit en zich ontwikkelt. Zwanger zijn in jouw droom kan ook staan voor de geboorte van een nieuw idee, richting, project of doel. Dromen dat je je niet realiseerde dat je zwanger was houdt in dat je iets ontkent. Dromen dat iemand anders zwanger is geeft aan dat je een nauwere band met deze persoon ervaart.

Professionele droomanalist en auteur Lauri Quinn Loewenberg benadrukt die zwangerschap hebben de neiging dingen te symboliseren die tot bloei komen – het hoogtepunt van een persoonlijk doel en een nieuwe start, een soort vervolg op een zwangerschaps droom. “Meestal zijn babydromen een heel positief teken dat groei of ontwikkeling vertegenwoordigt, hetzij met jou persoonlijk, hetzij met iets waar je aan werkt”, zegt Loewenberg. “Het is een bericht uit je onderbewustzijn dat dit nieuwe ding geweldig is, het is tijd om je erop te concentreren en het te koesteren. Het is tijd om aan de slag te gaan.’

De volgende dromen in de top 5 van de lijst zijn dromen over tanden, de dood, slangen en seks. De meeste van deze soorten dromen vertegenwoordigen een aantal indicatoren van verandering, transformatie en zelfontwikkeling.  

Dat zou erop kunnen wijzen dat een meerderheid van de Nederlanders een soort verandering in hun leven doormaakt of daar op de een of andere manier behoefte aan heeft. Je zou kunnen zeggen dat Nederlanders nogal zelfreflectief zijn en ten goede willen veranderen.

Dromen zijn een venster op ons onderbewustzijn en ze onthullen gedachten, gevoelens en zorgen waarvan we ons misschien niet eens bewust zijn als we wakker zijn. Uit een recent onderzoek naar thema’s van dromen in Nederland is gebleken dat de meeste dromen gericht zijn op verandering en ontwikkeling. Om precies te zijn ging 51,10% van de dromen in de studie over verandering, ontwikkeling en transities. Dit suggereert dat individuen in Nederland in het bijzonder bezig zijn met het idee van verandering en groei in hun leven.

Angst en onzekerheid lijken ook gemeenschappelijke thema’s te zijn in Nederlandse dromen, met 41,08% van de onderzochte dromen die in deze categorie vallen. Dit kan erop wijzen dat veel Nederlanders gevoelens van onzekerheid en angst ervaren.

Relaties zijn ook aanwezig in Nederlandse dromen, waarbij 6,79% van de onderzochte dromen gericht is op dit thema. Dit suggereert dat mensen in Nederland wellicht nadenken over de banden die zij met anderen hebben en hoe zij door die relaties worden beïnvloed.

Ten slotte zijn vrijheid en loslaten relatief zeldzame thema’s in Nederlandse dromen, met slechts 1,03% van de onderzochte dromen die in deze categorie vallen. Dit suggereert dat mensen in Nederland wellicht minder bezig zijn met loslaten en zich richten op hun eigen vrijheid.

Uitleg over de 14 meest voorkomende dromen in de wereld

Voor de interpretatie van de meest voorkomende dromen wendden we ons tot de site dreammoods.com. Deze droominterpretatie site gebruikt een “psychologisch perspectief of Freudiaanse visie” met een vleugje mythologisch inzicht voor een woordenboek van veel voorkomende droomsymbolen. Laten we eens kijken wat de 14 meest voorkomende dromen betekenen:

Methodologie & Bronnen

We bepaalden de primaire taal die in elk land wordt gesproken en gebruikten Google Translate om het woord voor “droom” in elke taal te identificeren. Vervolgens gebruikten we Ahrefs om de meest gezochte droom in elk land te achterhalen. Hier keken we naar het totale zoekvolume voor het trefwoord “droom” en aanverwante termen. Ten slotte deden we onderzoek met behulp van DreamMoods om de betekenis van elke droom te begrijpen.


Documentation for the study:

Data: most common dreams
Images and pdfs: Images and PDFs 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: