Integrale controle op mensenhandel en onvergunde prostitutie levert sluiting op

Onlangs heeft het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) een integrale controle uitgevoerd bij een massagesalon in Laak. De massagesalons waar dit soort controles worden gehouden bieden op papier reguliere massages aan en hebben geen vergunning voor het verrichten van seksuele diensten. Toch waren er bij het HEIT signalen bekend die duidden op het plaatsvinden van seksuele handelingen tegen betaling bij deze salon. Om die reden heeft het HEIT een integrale controle uitgevoerd in samenwerking met de forensische opsporing van de politie. Bij de controle werden sporen afgenomen door de forensische opsporing en werden er gesprekken gevoerd met de eigenaren en medewerkers van de onderneming. In de salon zijn 18 spermasporen aangetroffen. 

Advertenties

Het doel van de controle was om vast te stellen of er sprake is van onvergunde prostitutie en/of mensenhandel. Het HEIT werkt binnen de politie-eenheid Den Haag aan de aanpak van malafide bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie. Massagesalons, zoals waar de controle op donderdag 26 januari heeft plaatsgevonden, bieden op papier reguliere massages aan en hebben geen vergunning voor het verrichten van seksuele diensten. Toch waren er bij het HEIT signalen bekend die duidden op het plaatsvinden van seksuele handelingen tegen betaling, wat heeft geresulteerd in de integrale controle van het HEIT en de forensische opsporing van de politie. Bij de controle werden sporen afgenomen door de forensische opsporing en werden er gesprekken gevoerd met de eigenaar en medewerkers van de onderneming. 

De aanpak is bedoeld om een beeld te krijgen van massagesalons die geen vergunning hebben voor het verlenen van seksuele diensten, maar die deze diensten wel tegen betaling aanbieden en uitvoeren. Afhankelijk van de waarnemingen kan hiertegen bestuursrechtelijk worden opgetreden en wordt er bezien of er sprake is van signalen die duiden op uitbuiting. Een voorbeeld hiervan is seksuele uitbuiting, wat een vorm is van mensenhandel. 

Mensenhandel is een misdrijf, helaas is het vaak onzichtbaar en daardoor moeilijk op te sporen en aan te pakken. Bij mensenhandel kan het gaan om seksuele uitbuiting, om (overige) arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering. Het is een ernstige schending van mensenrechten die overal voorkomt, ook in Nederland. 

Advertenties

In het HEIT werken verschillende organisaties samen om ondermijnende en criminele bedrijven en misstanden in de prostitutie aan te pakken. De controle maakt onderdeel uit van een grotere aanpak van het HEIT binnen de niet vergunde prostitutiebranche. Het is belangrijk het thema mensenhandel, de bewustwording en de meldingsbereidheid erover in de samenleving te vergroten. De controles kunnen zicht geven op de aard en omvang van mensenhandel en maken het signaleren van misstanden in de branche mogelijk. Daarbij kan er ook direct passende hulpverlening worden aangeboden aan eventuele slachtoffers. 

Quote van betrokken toezichthouder bij controle: 

‘Vandaag zagen we duidelijke signalen van onvergunde prostitutie. We wachten het verdere onderzoek af en zullen dan bezien of hier daadwerkelijk sprake van is. In dat geval is het belangrijk dat de betreffende ondernemers, als zij door willen gaan met het verlenen van deze diensten, een vergunning aanvragen. Op die manier kan dan ook het juiste toezicht plaatsvinden.’ 

Meerdere controles in het land 
Naast de controle in Den Haag vond er ook een controle plaats gericht op arbeidsuitbuiting in de regio Amstelland en gericht op onvergunde prostitutie in de regio Rotterdam. In Amstelland werd veel informatie opgehaald bij 8 bedrijven op en rondom het veilingterrein van Aalsmeer en Uithoorn. Hierdoor is beter inzicht verkregen in het fenomeen uitzendbureaus in relatie tot kwetsbare personen, veelal van niet Nederlandse afkomst. De verkregen informatie draagt bij aan de aanpak om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden. In Schiedam trof men twee onvergunde seksinrichtingen aan. De panden zijn op last van de burgemeester met spoed gesloten. Elders in de Rotterdamse regio werd tijdens een controle eveneens onvergunde prostitutie geconstateerd. De betreffende gemeente is hiervan in kennis gesteld. Hulpverlening en een handhavingstraject worden opgestart. 

Om dergelijke misstanden aan te pakken is het van belang dat de instanties signalen ontvangen. Daar kan iedereen een rol in spelen. Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt of denkt u dat er ergens een vorm van uitbuiting plaatsvindt? bel dan de politie op 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven? Meld dan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Of ga naar meldmisdaadanoniem.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: