Tweede ramp dreigt door groot gebrek aan hulpgoederen in aardbevingsgebied

Hoewel de hulpverlening – naast het zoek- en reddingswerk – op gang komt, is er in het rampgebied van de aardbevingen in Turkije en Syrië een enorm gebrek aan hulpgoederen, zegt Save the Children. De Turkse autoriteiten hebben Save the Children gevraagd om in Hatay de noodhulp van alle maatschappelijke organisaties te coördineren.

Advertenties

‘De goederenstroom loopt mede door de beschadigde infrastructuur vast op knelpunten zoals vliegvelden en wegen. Aan alles is gebrek, in het rampgebied zijn basisvoorzieningen gestopt: er is een tekort aan brandstof, er is gebrek aan onderdak, er is geen elektriciteit en internet’, zegt Okke Bouwman van Save the Children vanuit Gaziantep. In Turkije richt Save the Children zich op plekken waar de organisatie al voor de aardbeving actief is: Gaziantep (en omgeving) en Hatay. Van hieruit wordt ook hulpverlening voor Noordwest-Syrië georganiseerd. Later zal de hulpverlening naar andere getroffen gebieden worden uitgebreid.

Hoewel het kantoor van Save the Children in Hatay volledig vernield is, kon het hulpteam op donderdag 500 mensen van voedsel voorzien. De voedselhulp zal worden herhaald en op diverse andere locaties – waar mensen in geïmproviseerde onderkomens verblijven – worden 3000 dekens, 3000 matrassen en 3000 slaapzakken uitgedeeld. De organisatie gaat een terrein inrichten met tenten en sanitaire voorzieningen. In Malatya en Gaziantep zijn enkele duizenden pakketten met babyvoedsel en babymelk gedistribueerd.

Hatay provincie is zeer ernstig getroffen, de gebouwen in de hoofdstad Antakya zijn voor 90 procent procent beschadigd of verwoest. Ziekenhuizen functioneren niet meer en er is geen stromend water.

Grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle hulptransporten

In Noordwest-Syrië hebben miljoenen kinderen nu voedsel, onderdak en warme kleding nodig. In een gebied dat amper wordt bereikt doordat het aantal grensovergangen beperkt is, levert dit extra lijden op.

‘De situatie in het noordwesten van Syrië is momenteel als geen andere crisis ter wereld. Van het verlies van familieleden en huizen tot geen voedsel of schoon water, de effecten van deze ramp hebben elk kind getroffen’, zegt Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children. ‘De grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle transport van hulpgoederen’.

Advertenties

In Noordwest-Syrië zijn donderdag jl. 7500 mensen van kant-en-klare maaltijden voorzien, vandaag wordt het aantal mensen uitgebreid naar 10.000. Ongeveer 300 mensen zijn ondergebracht in tenten, een aantal dat zo spoedig mogelijk wordt uitgebreid naar 1000. Twee ziekenhuizen zijn voorzien van diesel en brandstof voor drie andere ziekenhuizen is onderweg. Aan 200 reddingswerkers zijn maaltijden verstrekt.

Inkoop
Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children Nederland: ‘Onze logistieke medewerkers in Turkije kopen alle proviand en hulpgoederen op die te verkrijgen zijn. Er zijn extra logistieke medewerkers onderweg om de teams te versterken. Het is ook op dit vlak een race tegen de klok. De winkels in een grote stad als Gaziantep beginnen weer te functioneren, maar elders is dat niet het geval’.

Save the Children is deelnemer van Giro555. Save the Children richt zich in het aardbevingsgebied primair op levensreddende hulp in de vorm van onderdak en goederen tegen de kou, zoals tenten, dekens en kachels, water, (baby)voedsel en hygiëne items. In tweede instantie worden kindervriendelijke plekken ingericht en psychosociale hulp verleent.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: