Hondenbescherming juicht plannen houdverbod kortsnuiten toe

De Koninklijke Hondenbescherming is bijzonder blij met het voornemen van minister Adema om een houd- en een vertoningsverbod in te stellen voor dieren die lijden onder hun uiterlijk. “Een prachtig streven”, aldus directeur Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming.

Advertenties

Minister Adema (LNV) wil een houdverbod voor huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een korte snuit. Daphne Groenendijk: “Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo gefokt dat de meeste honden van dit type levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Mensen vinden ze vaak schattig, omdat ze bijvoorbeeld snurken, maar eigenlijk zijn ze stikbenauwd. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen.”

Advertenties

Houdverbod
De minister wil de mogelijkheid onderzoeken van een lijst met uiterlijke kenmerken waarvan objectief vast te stellen is dat ze permanent lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen dan niet meer gehouden worden. Die lijst begint klein, maar wordt aangevuld op basis van verder onderzoek. Er geldt een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

Advertenties

Handels- en importverbod
In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer. Dierenartsen zien nu nog veel te veel mismaakte dieren. Honden met een te korte snuit zijn erg populair, maar het is in Nederland verboden om ze met een neuslengte korter dan een derde van de schedellengte te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal. “Helaas zien veel dierenartsen daarom op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland. Met de plannen van de minister komt daar hopelijk ook snel een einde aan”, zegt Daphne Groenendijk.

Vertoningsverbod
De minister wil ook een vertoningsverbod invoeren op huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Het vaak of prominent zien van een bepaald type huisdier vergroot immers de vraag ernaar. Om de vraag naar huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen te verminderen, wil de minister een verbod op beelduitingen van honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken die altijd lijden of een verhoogd risico hebben op lijden, zoals katten met vouworen of honden met een té korte snuit. “Het plan voor een vertoningsverbod sluit naadloos aan op de ontmoedigingscampagne die we samen met een aantal andere dierenwelzijnsorganisaties zijn gestart om mensen bewust te maken van de gezondheidsproblemen die spelen bij kortsnuitige honden. We zijn daarom heel blij met dit voornemen van de minister”, aldus Daphne Groenendijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: