Grote uitgever Vox Media weert fossiele reclame in alle titels

De invloedrijke uitgever Vox Media (Verenigde Staten) weigert al twee jaar reclames voor de fossiele industrie. Dat maakte Vox Media bekend op 5 januari 2023. Met titels als Vox, The Verge, New York Magazine, The Dodo, Now This en The Cut heeft Vox Media een wereldwijd bereik van 95 miljoen mensen. Daarmee is dit de grootste media-organisatie die fossiele reclame weert.

Al sinds begin 2021 weigert Vox Media geld aan te nemen van de fossiele industrie om hun boodschappen te verspreiden. Dit maakte de uitgever vorige week bekend. Vox Media wil alleen nog samenwerken met bedrijven die evenveel om het klimaat geven als zij. Eerder namen The Guardian en twee Zweedse kranten vergelijkbare stappen.

Geen fossiele advertentiedollars

In een verklaring schrijft chief revenue officer Ryan Pauley hoe Vox Media klimaatimpact wil hebben. Op de eerste plaats met goede en betrouwbare klimaatjournalistiek. Maar ook – juist omdat ze weten hoe effectief advertenties zijn in hun titels – door bewust te kiezen met welke advertentiepartners ze samenwerken en welke boodschappen ze uitdragen. “Begin 2021 heeft Vox Media besloten om niet langer advertentiedollars te accepteren van de fossiele industrie of andere bedrijven die niet-hernieuwbare grondstoffen uit de aarde halen, waaronder aardgasbedrijven.” Ook lobbygroepen van de fossiele industrie vangen bot bij Vox Media.

Inspiratie

Campagnegroep Reclame Fossielvrij is blij met het nieuws uit de Verenigde Staten. “We hopen dat dit de uitgevers van NRC en Trouw inspireert om net als Vox Media fossiele reclame te weren”, aldus een woordvoerder. “NRC en Trouw beseffen nog niet dat het één stap vooruit is en twee achteruit als ze naast hun gedegen klimaatartikelen ook reclames plaatsen die fossiele brandstof en de fossiele industrie promoten. Hun lezers en de doelgroep van fossiele adverteerders zijn immers dezelfde mensen.”

Fossiele reclame geweerd in andere media

De VS is na Zweden en het Verenigd Koninkrijk het derde land waarin media fossiele reclames weren.

  • Begin 2020 maakte de uitgever van The Guardian bekend dat ze reclames van de fossiele industrie weren.
  • De Zweedse krant Dagens ETC besloot in 2019 om reclames voor de fossiele industrie, vliegvakanties, cruisereizen en fossiele auto’s te weren.
  • In 2021 stelde ook de liberale krant Dagens Nyheter (de NRC van Zweden) grenzen aan fossiele reclames.
  • De British Medical Journal publiceert sinds 2020 geen fossiele reclame en geen onderzoeken van de fossiele industrie.

Kritiek op fossiele reclames in kranten in Nederland

Ondanks de groeiende druk is er in Nederland nog geen krant, tijdschrift, omroep of uitgeverij die fossiele reclames weert.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: