Blokkade van snelweg A12 gevaarlijk en strafbaar

In de media wordt aangekondigd dat actievoerders op 28 januari a.s. de A12 te gaan blokkeren. Dit is al vier keer eerder gebeurd en dit leidde steeds tot (levens)gevaarlijke situaties, zeer veel overlast voor bewoners en bezoekers van Den Haag en de wijde omgeving en tot schade.

Advertenties

De burgemeester heeft telkens moeten besluiten de actie op die locatie te beëindigen. Daarbij is iedere keer meteen aangeboden om een demonstratie op een veilige locatie te houden. Omdat dit werd geweigerd was er zeer veel inzet van de politie nodig om de weg vrij te maken.

Deze acties worden niet aangemeld bij de gemeente en men weigert overleg om een vorm te vinden die het mogelijk maakt te demonstreren zonder gevaar voor omstanders en demonstranten zelf. De rechter wijst in een recent vonnis op het gevaar en de strafbaarheid van deze manier van actievoeren. Het maakt daarbij niet uit tegen welk onrecht je strijdt en hoeveel gelijk je meent te hebben. Dit overschrijdt de grenzen van het demonstratierecht en kan niet gezien worden als “burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Advertenties

Mensen die deelnemen aan een actie die tot levensgevaarlijke situaties, schade en hinder leidt kunnen geconfronteerd worden met strafvervolging. Het doel heiligt niet de middelen. Zeker in Den Haag wordt ruimschoots de mogelijkheid geboden om grote demonstraties te houden en kunnen meningen aan een breed publiek kenbaar gemaakt worden. Maak daar op een veilige manier gebruik van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: