Muziekboek voor mensen met dementie

Colinda van Gog, Luuk Kempers en Fleur Willems zijn begin twintig en toch zijn zij al in aanraking geweest met dementie. Vrijwel iedereen kent wel iemand die lijdt aan deze vreselijke ziekte en dit drietal dus ook. 

Advertenties

Als oud-studenten van de Fontys Hogescholen in Eindhoven hebben zij in samenwerking met wetenschappers en verpleeghuizen onderzocht of er iets is dat het leven voor dementerenden aangenamer kan maken. Daaruit is het bedrijf Emjoy ontstaan, zo vertelde Fleur woensdag op Den Haag FM.

Muziekboek
Het is bekend dat het muziekgeheugen van mensen met dementie eigenlijk volledig in tact blijft. Voornamelijk muziek uit hun tienerjaren blijft diep verankerd in de hersenen. Zelfs mensen die een hele dag zitten te slapen, veren op wanneer er muziek klinkt. Dan zingen of klappen ze mee en komen ze letterlijk in beweging. Beweging die zo goed is voor deze mensen. Ook voor de bezoekers van mensen in een verzorgingshuis biedt muziek een opening tot contact. Dit bracht Fleur, Luuk en Colinda op het idee om een muziekboek te ontwikkelen.

Advertenties

Na verschillende gesprekken met onder andere neurologen, muziektherapeuten en mantelzorgers te hebben gevoerd, was duidelijk dat muziek een belangrijke rol speelt bij het ophalen van herinneringen.

Fleur: “Voordat het op de markt kwam hebben we het muziekboek getest in verschillende verzorgingshuizen. De feedback werd meegenomen bij de uiteindelijke productie van het boek. Hierin wordt muziek gekoppeld aan herkenbare afbeeldingen. Zo creëren we een moment van herkenning en geluk.” Door een simpele druk op de knop gaat de muziek afspelen, denk aan Tulpen uit Amsterdam en Glimlach van een kind.

Ontroerd
Nico Dijkshoorn, toch een erkend criticaster, was aanwezig in een radio-uitzending waarin jonge ondernemers hun bedrijf konden promoten. Nico was uiterst lovend over het muziekboek dat Colinda mocht pitchen. Nico heeft zelf boeken geschreven over dementie. “Als ik mijn vader, die aan dementie leed, muziek liet horen dan lichtten zijn ogen op en verscheen een glimlach op zijn gezicht. Ik ben ontroerd dat zulke jonge mensen als die van Emjoy zich inzetten om mensen die lijden aan deze ziekte enkele mooie ogenblikken te bezorgen.”

De tijd vliegt
Emjoy wil met het muziekboek ‘De tijd vliegt’ een bijdrage leveren aan momenten van geluk voor mensen met dementie. Naast prachtige foto’s treft u in dit boek ook een kaart aan waarop mogelijke gespreksonderwerpen staan die besproken kunnen worden bij het doorbladeren van het boek. En natuurlijk tijdens het luisteren naar de muziek! Want op diverse foto’s zit een drukknop. Nadat deze is ingedrukt wordt een liedje van vroeger afgespeeld. Dit brengt levendige herinneringen teweeg.

Advertenties

Luuk: “Dit boek is een eerste stap en blijft onze basis. We bestuderen op dit moment de mogelijkheden om een vervolgboek uit te brengen, met weer andere liedjes. Want helaas is de ziekte nog steeds niet onder controle en krijgen nieuwe mensen er mee te maken. Dus we zullen de muziekkeuze in het boek hierop moeten aanpassen.” Het muziekboek ‘De tijd vliegt’ is verkrijgbaar via www.enjoy-memories.nl en Bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: